Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Η “αρκούδα” δείχνει δόντια στους δυτικούς – Δεν υπάρχει πρόβλεψη σε τυχόν ρωσική επέμβαση



Mig-29-KUB+Kh-35Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στην Ουκρανία με τους Ρώσους να στέλνουν σαφές μήνυμα προς Ευρώπη και Αμερική.

Όπως δήλωσε σήμερα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν καταρτίσει σχέδια για το πώς θα απαντήσουν στην περίπτωση που η Ρωσία επέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, που είναι επίσης ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει την διάταξη των στρατιωτικών του μέσων εξαιτίας της έντασης στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για την πιθανότητα μιας ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία, ο Μπρίντλοβ απάντησε: «Πιστεύω ότι όλοι ενδέχεται να ανησυχούν γι’ αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι η βασική μου ανησυχία».

«Αυτή τη στιγμή δεν καταρτίζουμε σχέδια για το πώς θα απαντήσουμε εδώ, Αυτό που κάνουμε είναι να υποστηρίζουμε μια ειρηνική λύση», υπογράμμισε ο αμερικανός πτέραρχος.

Παρόλα αυτά χαρακτήρισε «ανησυχητική κατάσταση» την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στην Κριμαία από φιλορώσους διαδηλωτές.

Ο ίδιος πρόσθεσε εξάλλου ότι δεν υπάρχει λόγος το ΝΑΤΟ και η Ρωσία να ανταγωνίζονται για το μέλλον της Ουκρανίας.

olympia.gr

Δύο σύμβουλοι του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, εμπλέκονται σε σκάνδαλο με ΜΚΟ. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι συμμετέχουν σε ΜΚΟ η οποία έλαβε συνολικές επιχορηγήσεις 7,5 εκατ. ευρώ


Δύο σύμβουλοι του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, εμπλέκονται  σε σκάνδαλο με ΜΚΟ. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι συμμετέχουν σε ΜΚΟ η οποία έλαβε συνολικές επιχορηγήσεις 7,5 εκατ. ευρώ και μια Ανώνυμη Εταιρία που αναλαμβάνει έργα τεραστίων κονδυλίων για ζητήματα επικοινωνίας από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και η οποία εντελώς συμπτωματικά έχει το ίδιο όνομα με την παραπάνω Οργάνωση.
Δεν είναι όμως μόνο το όνομα ίδιο, καθώς στις δύο εταιρίες συναντά κανείς ακριβώς τα ίδια ονόματα και τηλέφωνα.
Ακόμα μία σύμπτωση εντοπίζεται όταν χρόνια αργότερα τα ίδια άτομα, μερικοί εκ των οποίων εξ' απορρήτων σύμβουλοι νυν υπουργού, του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, προχωρούν στην κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο όμως δεν μένει για πολύ μεγάλο διάστημα στην κατοχή τους καθώς γρήγορα πωλείται και πηγαίνει σε χέρια ξένων επενδυτών.
koutipandoras

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη προσαγωγή εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων


olme@otenet.gr

 Αθήνα, 28/2/2014 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 

 Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη σύλληψη συναδέλφων μας εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων που διαμαρτύρονταν ενάντια στην πολιτική Κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ μια πολιτική, που καταδικάζει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Καταγγέλλουμε τη σύλληψη του Προέδρου της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη, και άλλων συναδέλφων μας, οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και διαδήλωναν ειρηνικά, έξω από το Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης ενάντια στην εξαθλίωσή τους. • Απαιτούμε να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι. • Απαιτούμε να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός και κανείς εργαζόμενος. • Κανένας εργαζόμενους δεν περισσεύει. Να γυρίσουν όλοι στις δουλειές τους. • Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.              klassikoperiptosi

Ένα συνεταιρικό καφενείο ενάντια στην κρίση στα Κάτω Πετράλωνα



Προμηθεύονται τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες και σερβίρουν εξαιρετικούς μεζέδες - με το ακριβότερο πιάτο να κοστίζει 4 ευρώ.
07_PERIVOLAKI_015
Εδώ και ενάμιση χρόνο στην πλατεία Ηούς, στα Κάτω Πετράλωνα άνοιξε το Περιβολάκι, που πιστεύει στην αρχή της αλληλέγγυας οικονομίας και αποδεικνύει πως στην κρίση το “Μαζί” είναι δύναμη. Έξι δυναμικοί άνθρωποι βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα αυτό, η Μαίρη, η Αγγελική, η Πόπη, η Μαρία, η Βούλα και ο Παναγιώτης, άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους κι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να βρούνε λύση στο γρίφο της επιβίωσης. «Πριν από ενάμιση χρόνο εγώ και η Αγγελική εργαζόμασταν στα περιοδικά του Κωστόπουλου και ζήσαμε την κοροϊδία για τα καλά. Στην πρώτη απεργία βλέπαμε συναδέλφους να πηδάνε τα κάγκελα για να δουλέψουν για το καλό μας αφεντικό και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Εκεί νομίζω ήταν και το πρώτο καμπανάκι που μας έκανε να οργανωθούμε σε σωματεία και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, απόφαση που μας δικαίωσε αφού ήμασταν από τις λίγες που αποχώρησαν από την εταιρία με νόμιμη απόλυση και αποζημίωση και νιώθουμε νικήτριες για αυτό. Ύστερα από την απόλυση, με μότο “κανένας μόνος του στην κρίση” αποφασίσαμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας κι έτσι γεννήθηκε το Περιβολάκι» αναφέρει η Μαίρη. Την ιδέα του συνεταιρικού καφενείου στη συνέχεια ασπάστηκαν η Πόπη, η Βούλα και η Μαρία ενώ τελευταίος μπήκε στην παρέα ο Παναγιώτης, ο μοναδικός άντρας, η ήρεμη δύναμη και μάγειρας του μαγαζιού. Ο ίδιος οραματίζεται ένα σύστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι θα έχουν μία εβδομάδα το μήνα ρεπό και όπως λέει, είναι πολύ κοντά στο να βρει τη λύση για να το καταφέρει.
07_PERIVOLAKI_018
Οι συνεργάτες τους -από τον δικηγόρο που βοήθησε στο καταστατικό έως τους παραγωγούς- είναι άνθρωποι που ασπάζονται τη λογική της κολεκτίβας ενώ όλα τα προϊόντα του μαγαζιού τα προμηθεύονται χωρίς μεσάζοντες, στη δικαιότερη τιμή για τον παραγωγό και προσφέρονται στην πιο συμφέρουσα τιμή για τον πελάτη. Χωρίς λοιπόν την εμπλοκή πολυεθνικών, εδώ θα απολαύσει κάποιος τον ζαπατίστικο, βιολογικό καφέ ποικιλίας Arabica από τις αυτόνομες κοινότητες των βουνών του Νότιου Μεξικού, λαχταριστά ροφήματα από τον μη-κερδοσκοπικό Συνεταιρισμό “Συν-Άλλοις” -από 1,5 ευρώ έως 3 ευρώ-, δροσερές μπύρες “Argos Star” (που φέρνει η Βούλα αποκλειστικά στο μαγαζί από την τοπική κάβα «Αμπελοφιλοσοφίες»), απαστερίωτες μπύρες Ζέος από τον Ίναχο Αργολίδας, τσιπουράκι από τον συνεταιρισμό Τυρνάβου, βιολογικό κρασί από τη Νεμέα και φυσικά την καταπληκτική τους ρακή από ένα οικογενειακό καζάνι που κοχλάζει στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης. Όλα αυτά συνδυάζονται με μεζέδες –το ακριβότερο πιάτο κοστίζει 4 ευρώ- τυρόπιτα κανταΐφι, κρητικό ντάκο, λουκάνικο πηλιορείτικο, καταπληκτικό χοιρινό (συνταγή του Παναγιώτη) με θυμάρι, μπούκοβο και πορτοκάλι ενώ εδώ όπως μας είπαν σερβίρεται και η καλύτερη φάβα που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο στην Αθήνα.
07_PERIVOLAKI_016
07_PERIVOLAKI_014
Εκτός από τους καφέδες και το τίμιο φαγητό, το “Περιβολάκι” συμμετέχει και στα πολιτιστικά, οργανώνοντας συχνά βραδιές λογοτεχνίας, γευσιγνωσίας και ζωντανής μουσικής, με παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα.
Τέλος, στα συν του μαγαζιού, δεν γίνεται να μην αναφερθεί η στενή συνεργασία του με το περιοδικό “Σχεδία”, το οποίο προσλαμβάνει ως πωλητές μόνο άνεργους και άστεγους, βοηθώντας τους έτσι να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Μέσα στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, το “Περιβολάκι” συμμετέχει στο πρόγραμμα “Ένας καφές σε περιμένει”, σύμφωνα με το οποίο μαζί με τον καφέ που παραγγέλνει κάποιος, μπορεί να πληρώσει ακόμη έναν για να προσφερθεί σε έναν συνάνθρωπό του που δεν έχει τη δυνατότητα ούτε γι’ αυτή την απλή απόλαυση. Λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 02:00 το βράδυ.
“Περιβολάκι”: Αθηναίου 7 και Πλατεία Ηούς, Κάτω Πετράλωνα,                        popaganda.gr
07_PERIVOLAKI_012
07_PERIVOLAKI_011
07_PERIVOLAKI_013

Εξελίξεις με καταιγιστικούς ρυθμούς. Έρχεται ο Τρίτος Παγκόσμιος;



Ένας καταιγισμός εξελίξεων λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα με τις εξελίξεις να διαδέχονται η μία την άλλη με κινηματογραφική ταχύτητα στην ευρύτερη γειτονιά μας.
του Στρατή Μαζίδη

Στην Ελλάδα το πολιτικό σκηνικό καταρρέει, σκάνδαλα ετοιμασμένα έρχονται στο φως, η κοινωνία σε αποσύνθεση και 2.000.000 εκατομμύρια παρκαρισμένες ψυχές έτοιμες να μας διαλύσουν.

Στην Κύπρο ξεκίνησαν πάλι οι συνομιλίες για την επίλυση (τρόπος του λέγειν) του κυπριακού. Επιπρόσθετα παραιτήθηκαν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη που πλέον είναι πια και κυριολεκτικά ένα ισχνό πολιτικό ανθρωπάκι.

Στην Ουκρανία αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι είχαμε μεθοδευμένες κινήσεις από ναζιστικές δυνάμεις με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος. Δε θα μου έκανε διόλου εντύπωση αν κάποια στιγμή μάθουμε ότι τελικά οι σκοπευτές που βαρούσαν στο ψαχνό δεν ήταν του Γιανούκοβιτς. Άλλωστε ποιος βγήκε κερδισμένος από αυτό; Την ίδια στιγμή, πας μη ουκρανός φιλογερμανός βάρβαρος με τις μειονοτικές ομάδες να διώκονται και τον Πούτιν να μαρσάρει τα τεθωρακισμένα.

Στην Τουρκία νέα σκάνδαλα βλέπουν το φως, με τον πρωθυπουργό Ερντογάν να αποδείκνυεται ότι όσο οραματιστής σουλτάνος και να είναι, εντούτοις το σαράκι της διαφθοράς κατέφαγε και τον ίδιο.

Στα Σκόπια οι αλβανοί γιγαντώνονται.

Στην Αίγυπτο πολεμά ο ένας τον άλλο.

Στη Λιβύη η πτώση του Καντάφι σηματοδότησε την αστάθεια.

Στη Συρία μετρούν καθημερινά θύματα, ενώ η σταθεροποίηση του Ασαντ αναγκάζει τους Σαουδάραβες να ενισχύσουν τους ισλαμοφασίστες.

Ισραήλ, Λίβανος, Ιορδανία με τις γνωστές εκρηκτικές συνθήκες.

Ένα Ιράκ φάντασμα και ένα Ιραν εξοπλιζόμενο δια παν ενδεχόμενο.

Η ευρύτερη γειτονιά μας θυμίζει ένα δάσος που φλέγεται από πολλές διαφορετικές εστίες. Τα πύρινα μέτωπα κάποια στιγμή θα συναντηθούν και τότε θα γίνει η ανάφλεξη.

Δε θα πω για ανάγκη σύνεσης και ψυχραιμίας διότι οι πρωταγωνιστές (όχι του Θεοδωράκη) επιθυμούσαν ακριβώς αυτή την κατάσταση και αυτό που έρχεται.

Κάτι έχουν ετοιμάσει.

Κάτι μεγάλο.

Ο Θεός να βάλει το χέρι Του να χυθεί όσο το δυνατό λιγότερο αθώο αίμα γίνεται.
http://www.freepen.gr/2014/02/blog-post_9365.html

Κατσίκες πάνω σε δέντρα!

Ξερουμε ότι έχουν μεγάλες ικανότητες αναρρίχισης ακόμη και στα πιο δύδνατα σημεία. Κάποιες κατσίκες όμως στο Μαρόκο ξεπερνούν τα όρια ανεβαίνοντας πάνω σε δέντρα!
Η περιοχή είναι ερημική και δεν παρέχει πολλές επιλογές τροφής. Τα δέντρα Argan και οι καρποί τους είναι μια πολύ καλή επιλογή και οι κατσίκες αναρριχώνται στα κλαδιά του και τους τιμούν δεόντως. Όχι μόνο αυτό αλλά πολλές φορές με εντυπωσιακή ευλυγισία και ικανότητα ισορροπίας, πηδο΄ν από το ένα κλαδί στο άλλο!
Perierga.gr - Κατσίκια πάνω σε δέντρα
Perierga.gr - Κατσίκια πάνω σε δέντρα
Perierga.gr - Κατσίκια πάνω σε δέντρα
Perierga.gr - Κατσίκια πάνω σε δέντρα
Perierga.gr - Κατσίκια πάνω σε δέντρα
Perierga.gr - Κατσίκια πάνω σε δέντρα
perierga.

25 ΜΑΙΟΥ 2014 ΚΡΙΜΑΙΑ-ΚΙΕΒΟ-ΑΘΗΝΑ

ΛΑΥΡΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ.
25 Μαίου  η ημερομηνία ΣΥΜΠΤΩΣΗ
27 Φεβρουαρίου 2014
Όπως αποφάσισε σήμερα το περιφερειακό κοινοβούλιο  της Κριμαίας στις 25 Μάιου οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «’όχι» στο ερώτημα εάν:
 «η αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαία έχει κρατική κυριαρχία και αποτελεί μέρος της Ουκρανίας σύμφωνα με τις συνθήκες και τις συμφωνίες».

22 Φεβρουαρίου 2014
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κήρυξε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και όρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την 25η Μάιου. 
9 Φεβρουαρίου 2014
Οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών .
Η κυβέρνηση επισημοποίησε την απόφασή της για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας, η οποία εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που πρόκειται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την ίδια ημερομηνία με το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Αυτό ως γνωστόν θα γίνει στις 25 Μαΐου. Ετσι κατά συνέπεια ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου.

Τέλος πάντων η 25 Μαίου είναι όπως φαίνεται πολλή αγαπητή μέρα.
Αυτά διάβασα αυτά σας λέω…
Όμως θυμήθηκα και κάτι άλλο που έγινε πριν λίγο καιρό από τα γεγονότα του Κιέβου.


29 Ιανουαρίου 2014
Με μια ψυχρή, προειδοποιητική υπενθύμιση επί της ουσίας, για τις ζώνες επιρροής στην Ευρώπη, Δύσης-Σοβιετικής Ένωσης (τότε, Ρωσίας σήμερα) που είχαν συμφωνηθεί στην Γιάλτα το 1945, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα σε ΕΕ και ΗΠΑ να κρατηθούν μακριά από την ουκρανική κρίση στην 32η Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας στις Βρυξέλλες.
Ειδάλλως απείλησε ότι θα αναμιχθεί και η Ρωσία στις κρίσεις Ελλάδας και Κύπρου! 
Τελικά ο πρόεδρος Πούτιν άρχισε να ¨το κάνει πράξη¨;;

26  Φεβρουαρίου 2014
Μείωση 15% στην τιμή φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι συμπτώσεις, το γεγονός όμως ότι η Γιάλτα βρίσκεται στην ΚΡΙΜΑΙΑ (Ταυρίδα επι το Ελληνικότερο) και στην  Κριμαία σήμερα έχουν στραφεί όλα τα μάτια του κόσμου, τότε η δήλωση του πρόεδρου Πούτιν πριν γίνουν τα γεγονότα στην ΟΥΚΡΑΝΊΑ  αποκτά μία άλλη διάσταση.
Γιατί τελικά ο κ. Πούτιν θέλει να αναμιχθεί με τα δικά μας βάσανα;
Την στιγμή μάλιστα που ευθυγραμιζόμασθε στην ημερομηνία  σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων;


Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Πρωτογενές πλεόνασμα ή πρωτοφανές έγκλημα;


Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός 
  
Και καλά οι «δικοί μας» εδώ, οι σωτήρες-πολιτικοί είπαμε, μην τα ξαναλέμε, προσπαθούν να μας δουλέψουν ψιλό γαζί, τώρα όμως μπήκαν και οι ξένοι στο κόλπο; 
Τι δήλωση ήταν αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ;  
«Όλοι πανηγυρίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας»…!!! 
Ποιοι όλοι μαντάμ; Εσείς μεταξύ σας; 
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; 
Αυτοί που αποφάσισαν να εξαθλιώσουν έναν λαό ολόκληρο; 
Και η κυρία αυτή πανηγυρίζει… Πότε;  Όταν την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι υπήρχαν «λάθη» και «αστοχίες» στο πρόγραμμα για την Ελλάδα…   
Μήπως μπορεί να μας εξηγήσει και το κόστος των λαθών και των αστοχιών αυτών;  
Και δεν θέλουμε το κόστος σε χρήμα ή σε ποσοστά, αλλά σε «ανθρώπους»… 
Πόσοι επιπλέον άνθρωποι αυτοκτόνησαν; 
Πόσοι επιπλέον άνθρωποι έμειναν άστεγοι, δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν ρεύμα, πόσα επιπλέον παιδιά υποφέρουν, πόσοι επιπλέον άνθρωποι δεν έχουν περίθαλψη;  
Τελικά φαίνεται ότι οι πολιτικοί «μας» κατάφεραν και πέρασαν την κουλτούρα τους και στους ξένους αξιωματούχους… 
Πως όλοι οι Έλληνες πολιτικοί κάνουν μόνον διαπιστώσεις, αλλά ποτέ δεν φταίει κανείς τους;  
Κάτι σαν φυσιοδίφες είναι όλοι τους…   

Κανένας δεν έχει ευθύνες από τους «υπευθύνους» σε εσωτερικό και εξωτερικό για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα;  
Μόνο ο Ελληνικός λαός πληρώνει τα σπασμένα; 
Οι άλλοι μπορούν να κάνουν όποιο λάθος θέλουν, να έχουν αστοχίες.  
Αλήθεια τι ωραία λέξη, ενώ αν έλεγε η μαντάμ Λαγκάρντ «τα κάναμε μαντάρα» πόσο άσχημα θα ακουγόταν… Και το χειρότερο από όλα, για εκείνην, θα έπρεπε να λογοδοτήσει και κάποιος! 

Η κατάσταση έχει αρχίσει και ξεπερνά κάθε όριο αντοχής, ανοχής, υπομονής… 
Το πείραμα με την Ελλάδα έχει αποτύχει και αυτοί επιμένουν να το συνεχίζουν απλά και μόνο για την ικανοποίηση των όποιων προσωπικών ή άλλων φιλοδοξιών και συμφερόντων.  
Όλοι αυτοί οι τύποι, αλληλο-δουλεύονται και στην συνέχεια δουλεύουν και εμάς.  
Από την μία δίνουν συγχαρητήρια στους εαυτούς τους και από την άλλη έρχεται για παράδειγμα η έκθεση οικονομολόγων της Δεξαμενής Σκέψης Bruegel που λέει ότι «Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέο πακέτο ενίσχυσης ύψους 40 δισ. ευρώ και η Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να «συγχωρέσει» τους τόκους αν το χρέος της χώρας παραμείνει πολύ υψηλό»… 
Μάλιστα αναφέρει η έκθεση κιόλας ότι οι όροι που εξετάζονται αυτή τη στιγμή για την επιπλέον ελάφρυνση του χρέους της Αθήνας, θα άφηναν και πάλι το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, μακριά από τον στόχο του «χαμηλότερα από το 110%»… 
Απόδειξη του πόσο τα έχουν θαλασσώσει! 

Πανηγυρίζει και η μαντάμ και ο κ. Σαμαράς για το πρωτογενές πλεόνασμα και από την άλλη τι;   
Η ύφεση, η λιτότητα και οι περιορισμοί του προϋπολογισμού έχουν επιδεινούμενες επιπτώσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, προειδοποιούν κοινωνιολόγοι και ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας, σε σχετική μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "The Lancet". 

Οι επιστήμονες επικρίνουν τους διεθνείς οργανισμούς και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα ότι σιωπά πάνω σε αυτό το ζήτημα, με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών που έχει εδώ και καιρό εκφράσει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων πολιτών.
Οι ερευνητές καλούν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει σοβαρά υπόψη της τις επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικας σε θέματα υγείας, καθώς και την ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να δράσει ανάλογα.  
Μάλιστα στην έκθεση αναφέρονται ως χαρακτηριστικές συνέπειες της κρίσης η εντεινόμενη αδυναμία των ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στα αναγκαία φάρμακα, τη μεγάλη αύξηση στα περιστατικά λοιμωδών νόσων και τη γενικότερη επιδείνωση της ψυχικής-νοητικής υγείας του ελληνικού λαού. 

Αλλά ποιος ασχολείται με αυτές τις «λεπτομέρειες»…;  
Και η υγεία είναι μόνον ένας τομέας της ζωής μας.  Αν τις συγκεντρώσουμε όλες τις επιπτώσεις από την πολιτική που εφαρμόζουν οι ξένοι με τους ντόπιους υποτακτικούς τους, τότε θα καταλάβουμε τι ζούμε και που ζούμε… 
Και ο Ελληνικός λαός το έχει καταλάβει γιατί το ζει, τα άλλα, τα στουρνάρια, είναι που δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να αντιληφθούν τα εγκλήματα τους…  

Οι περισσότεροι από εμάς τους Έλληνες που έχουμε κάποια ηλικία, μεγαλώσαμε ακούγοντας από τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, να μας λένε: «παιδιά μας μην ζήσετε τον πόλεμο»…  Γιατί εκείνοι είχαν ζήσει τον Πόλεμο, την Κατοχή!  
Ίσως όμως τελικά να ήταν πιο τυχεροί από εμάς, όσο και αν ακούγεται οξύμωρο αυτό… 
Γιατί εμείς ζούμε τις ολέθριες  επιπτώσεις ενός ακήρυχτου πολέμου…  
Ο πόλεμος είναι συνήθως περιορισμένος σε διάρκεια.  
Τα Μνημόνια όμως κρατάνε μέχρι το 2020, 2030 ή 2060… χάρις στις υπογραφές κάποιων.  
Και το κυριότερο από όλα είναι ότι, συνήθως μετά τους πολέμους ακολουθούν και τα Δικαστήρια για τους Εγκληματίες Πολέμου, γι αυτούς που «έσφαξαν» κόσμο.  
Γι αυτούς που προκάλεσαν γενοκτονίες…  
Ενώ όλους αυτούς, τους ντόπιους και ξένους αξιωματούχους, θα τους δικάσει ποτέ κανείς για τα όσα εγκλήματα διέπραξαν στην πατρίδα μας και στους Έλληνες; 
kostasxan

Ο Obama έτοιμος να κηρύξει Στρατιωτικό Νόμο στις Η.Π.Α

Θεμελιώδες-δικαίωμα-η-ομοφυλοφιλία-σύμφωνα-με-τον-ObamaΣτις 23 Ιανουαρίου του 2014 οι Ένοπλες Δυνάμεις των Η.Π.Α, και πιο συγκεκριμένα το Κέντρο Εκπαίδευσης Ασύμμετρου Πολέμου (σ.σ.pentapostagma.gr– Asymmetric Warfare Training Center), πραγματοποίησαν εκδήλωση για τα εγκαίνια ενός νέου κέντρου εκπαίδευσης αστικού πολέμου. Η εγκατάσταση συνολικής αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων και έκτασης 300 εκταρίων αποτελεί ουσιαστικά επέκταση του Φρουρίου A.PHill που βρίσκεται εκτός της πόλης BowlingGreen, στην Virginia.
Σύμφωνα με την Ανακοίνωση Τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων των Η.Π.Α, το κέντρο εκπαίδευσης θα αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση των στρατιωτών σε τακτικές αστικού πολέμου που θα αναπτυχθούν σε τοποθεσίες της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις των Η.Π.Α η «ψευδοπόλη» θα περιέχει «τζαμί», «γήπεδο ποδοσφαίρου», «υπόγεια εγκατάσταση στάθμευσης αυτοκινήτων», καθώς και «σιδηροδρομικό σταθμό με πραγματικά βαγόνια τρένων».
Όμως, σε βίντεο που απεικονίζει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η νέα «ψευδοπόλη» δεν φαίνεται να αποτελεί αντίγραφο πόλης που βρίσκεται σε χώρα εκτός των Η.Π.Α. Είναι αντίγραφο αμερικανικής πόλης, γεμάτη από αμερικανικές πινακίδες, με εξαιρετικές λεπτομέρειες.. Σύμφωνα με το Insiders, ο υπόγειος σιδηροδρομικός σταθμός διαθέτει logoτο οποίο παραπέμπει άμεσα σε αυτό που χρησιμοποιείται στην πόλη της Washington D.C. Ότι περιγράφεται ως «τζαμί» στην ανακοίνωση τύπου, είναι στην πραγματικότητα μία τυπική αμερικανική Εκκλησία.
Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις των Η.Π.Α ψεύδονται για τον σκοπό της κατασκευής της συγκεκριμένης εγκατάστασης στρατιωτικής εκπαίδευσης; Γιατί δεν παραδέχονται ανοιχτά ότι προετοιμάζονται να «κατέβουν» στους δρόμους των πόλεων των Η.Π.Α; Η εκπαίδευση αυτού του τύπου (αστικός πόλεμος) είναι παράνομη… και προδοτική..
Σύμφωνα με τον Νόμο Posse Comitatus του 1878, ο Στρατός δεν μπορεί να υποκαθιστά την δικαιοδοσία και την εξουσία των ομοσπονδιακών και τοπικών αστυνομικών δυνάμεων. Ο Νόμος αυτό έχει μόνο μία εξαίρεση:Όταν ο Πρόεδρος των Η.Π.Α κηρύσσει στρατιωτικό νόμο..
Ο Obama προετοιμάζεται πιθανώς για ένα γεγονός απόλυτης καταστροφής που απαιτεί την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Ίσως αυτό εξηγεί και τον συνεχή αγώνα του Obamaγια τον έλεγχο της κατοχής των όπλων – για τον τελικό αφοπλισμό των πολιτών και την ακύρωση της δεύτερης τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος.
Οι συνεχείς εξοπλισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων είτε σε πυρομαχικά, είτε σε τεθωρακισμένα οχήματα εξηγούν την πρόθεση της Διοίκησης Obamaγια την πλήρη κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις Η.Π.Α. Ένα μικρό δείγμα βίωσαν οι κάτοικοι της Βοστώνης αμέσως μετά τον βομβαρδισμό στον Μαραθώνιο της πόλης…
pentapostagma.gr

Ἡ δημοκρατία ἐν κινδύνῳ


Σαράντος Ι. Καργάκος
Ιστορικός - Συγγραφέας


Ὁ Ἀβραάμ Λίνκολν τό εἶχε πεῖ: «Δίνοντας ἐλευθερία στούς σκλάβους, διασφαλίζουμε τήν ἐλευθερία τῶν ἐλευθέρων». Σήμερα οἱ περισσότεροι λαοί ἔχουν κατακτήσει –τυπικά τουλάχιστον– τό προνόμιο τῆς ἐλευθερίας. Ὅμως κανένας δέν εἶναι ἀπόλυτα ἐλεύθερος, γιατί ὑπάρχουν καί δοῦλοι τῆς ἀνεξαρτησίας τους. Τό εἶχε εὔστοχα ἐπισημάνει ὁ Πλάτων: «Ἡ ἄγαν ἐλευθερία οὐκ εἰς ἄλλο τι ἤ εἰς ἄγαν δουλείαν μεταβάλλει καί ἰδιώτην καί πόλιν» (=Ἡ ὑπέρμετρη ἐλευθερία ὁδηγεῖ σέ ὑπέρμετρη δουλεία καί τόν πολίτη καί τήν πόλη).

Οἱ σημερινές κοινωνικές καί πολιτικές συνθῆκες κάνουν τόν σκεπτόμενο ἄνθρωπο νά διερωτᾶται: Μήπως αὐτό πού ὀνομάζουμε ἐλευθερία δέν εἶναι τίποτε ἄλλο ἀπό μία διευκόλυνση στήν ἐπιλογή νέων μορφῶν δουλείας; Μήπως ὁ ἄνθρωπος εἶναι ἐλεύθερος μόνο στό νά διαλέξει τόν τύπο τῆς δουλείας του; Ἤ, μήπως ἡ ἐλευθερία τοῦ ἑνός γίνεται προϋπόθεση γιά τή δουλεία τοῦ ἄλλου;

Τό ζήτημα δέν εἶναι φιλοσοφικό, εἶναι πολύ πρακτικό. Γι’ αὐτό δέν προτίθεμαι νά σᾶς μεταφέρω στόν «Λεβιάθαν» τοῦ Τόμας Χόμπς ἀλλά σ’ ἕνα ἀπό τά κεντρικά σημεῖα τῶν Ἀθηνῶν καί πιό συγκεκριμένα στήν πλατεῖα πού φέρει τό ὄνομα τοῦ καταστατικοῦ χάρτη τῶν ἐλευθεριῶν μας, τήν Πλατεῖα Συντάγματος. Πόση ἐλευθερία ἔχουμε νά τή διασχίσουμε ὅλοι, νά τήν χαροῦμε ὅλοι, νά τήν ἀξιοποιήσουμε ἐπαγγελματικά, ἄν εἴχαμε ἐπενδύσει κεφάλαια ἐντός ἤ πέριξ αὐτῆς; Ἀσφαλῶς, τό Σύνταγμα κατοχυρώνει τό δικαίωμα τῆς ἀπεργίας καί τῆς διαμαρτυρίας. Ὅταν ὅμως ἡ διαμαρτυρία –ὅσο δίκαιη– γίνεται μαρτύριο ἤ καταστροφή γιά ἄλλους, τότε ποῦ ὁδηγούμεθα; Μήπως σέ μιά ἀλληλοσύγκρουση πού θά μᾶς ὁδηγήσει στό ἔρεβος κάποιας ὀλιγαρχικῆς ἐξουσίας;

Θά πῶ κάτι πού πιθανῶς νά φανεῖ τρομακτικό καί ξέρω ὅτι θά μοῦ κοστίσει πολύ, ὅπως πολύ μοῦ ἔχουν κοστίσει καί ἄλλα πού ἔχω πεῖ. Ὡστόσο θά τό πῶ: ἄν σήμερα γινόταν μιά δημοσκόπηση εὐρείας ἐκτάσεως, μέ τό ἐρώτημα, ποιόν θεωρεῖτε καλύτερο, τόν Γεώργιο Παπαδόπουλο ἤ τούς σημερινούς πολιτικούς, φοβᾶμαι ὅτι σέ συντριπτικό ποσοστό ὁ ἑλληνικός λαός –καί περισσότερο ἡ νεολαία– θά ἔδινε «ψῆφο» στόν Παπαδόπουλο. Κι ἄς μήν σπεύσει κανείς ἀπό τούς «καναλόκυνες» νά μοῦ κολλήσει τήν ταμπέλλα τοῦ «νεοχουντικοῦ». Ἡ δικτατορία μοῦ ἔκλεισε δύο φορές τό φροντιστήριο, μοῦ ἀρνήθηκε ἐπί 6 χρόνια διαβατήριο (καί ματαιώθηκαν οἱ βλέψεις μου γιά μεταπτυχιακές σπουδές στό Παρίσι) καί ἐξ αἰτίας της ὑποχρεώθηκα στίς 19 Μαρτίου 1969 νά παραιτηθῶ ἀπό τήν ἰδιωτική ἐκπαίδευση. Ἀπό ἀξιοπρέπεια οὔτε ἐγώ οὔτε ἡ σύζυγός μου, πού ἔγραψε τήν πρώτη ἀντιδικτατορική προκήρυξη, διεκδικήσαμε τίτλο ἤ σύνταξη «ἀντιστασιακοῦ». Καί ἐπειδή ἀγόρασα ἀντίγραφο τοῦ «φακέλου» μου, ξέρω πολλούς καταδότες πού μέ ἰδιότητα «ἀντιστασιακοῦ» ἔκαναν λαμπρή –γιά τόν ἐαυτό τους– πολιτική καί πανεπιστημιακή καριέρα.

Ὅλα αὐτά γράφονται προειδοποιητικά, ὅπως εἶχαν γραφεῖ καί το 1965. Καί μέ αὐτό ἐννοῶ ὅτι ἡ παταγώδης ἀποτυχία τῶν νῦν θά ἀναδείξει τή φυσιογνωμία τῶν πρίν. Εἴτε ἔπραξαν καλά, εἴτε ἔπραξαν κακά. Ἡ ὡραιοποίηση καί ἡρωοποίηση κάποιων χθεσινῶν μορφῶν πού εἶχαν ἐπιβληθεῖ διά τῆς λόγχης εἶναι ἐπακόλουθο τῆς ἠθικῆς δυσμορφίας καί τῆς πλαδαρῆς ἀνικανότητας τῶν τωρινῶν. Μπορεῖ κάποιοι τωρινοί σέ ἀλλοτινούς καιρούς νά ξεκίνησαν μέ τούς ἁγιώτερους σκοπούς, ἀλλά μέ τήν πάροδο τοῦ χρόνου μούλιασαν καί μετεξελίχθηκαν σέ δημαγωγικώτερους τοῦ Κλέωνος καί ἀμελέστεροι τοῦ περιώνυμου Ἱπποκλέιδη. Τό «οὐ φροντίς Ἱπποκλείδῃ» ἦταν πολιτικός κανόνας.

Σήμερα τούς πολιτικούς δέν τούς σώζουν οἱ ταμπέλλες μέ ἰδεολογικούς χρωματισμούς. Ὁ χρηματισμός τούς ἔκανε φθηνούς. Οὔτε μποροῦν νά ἐπικαλοῦνται τό τί ἔκαναν παλιά. «Τά στερνά τιμοῦν τά πρῶτα», λέει ὁ λαός, ἐπαναλαμβάνοντας αὐτό πού εἶπε ὁ Δημοσθένης: «Πρός γάρ τό τελευταῖον ἐκβάν ἕκαστον τῶν πρίν ὑπαρξάντων κρίνεται». Δηλαδή ἀπό τίς τελευταῖες πράξεις κρίνονται καί οἱ πρῶτες.

Λυπᾶμαι πού εἶμαι ὑποχρεωμένος νά ἀνοίγω ἀνοικτές θύρες μέ τό νά γράφω ὅτι τόν φασισμό, τόν ναζισμό, τόν περονισμό, τόν σταλινισμό δέν τούς γεννᾶ κάποιος ἐπιδημικός ἰός· τούς γεννᾶ ἡ ἐξαθλίωση καί ἡ ἐξαχρείωση τῆς δημοκρατίας. Ὁ σπουδαῖος Θεόδωρος Μόμσεν εῖχε πεῖ ὅτι ἕνα ἐξευτελισμένο κοινοβούλιο εἶναι χειρότερο καί ἀπό τή χειρότερη μορφή τυραννίας. Τήν ἀπόδειξη παρέχει ἡ σημερινή κατάσταση τοῦ κοινοβουλίου, πού εὐθύνεται γιά τήν ὁλοσχερῆ παράλυση τῆς δημοκρατίας.

Ἡ δημοκρατία, καλῶς ἐξεταζομένη, πρέπει νά εἶναι πολίτευμα σοβαροκρατίας. Ἡ λέξη σοβαρός (ἀπό τό ρῆμα σοβῶ = κινῶ ὁρμητικά) στά ἀρχαῖα ἑλληνικά εἶχε τή σημασία τοῦ πομπώδους, τοῦ καυχησιάρη, τοῦ ὁρμητικοῦ· μόνον ὅταν «ταυτοποιήθηκε» πρός τό λατινικό severus (ἀπ’ ὅπου τό κυριώνυμο Σεβῆρος) προσέλαβε τή σημασία τοῦ αὐστηροῦ. Ἐπί τῆς αὐστηρότητος στήριξε τή νομοθεσία του ὁ πρῶτος νομοθέτης τοῦ ἑλληνικοῦ κόσμου, ὁ Ζάλευκος ἀπό τούς Ἐπιζεφύριους Λοκρούς τῆς Κάτω Ἰταλίας. Καί τήν αὐστηρότητα αὐτή ἐφάρμοσε ὁ ἴδιος στόν ἑαυτό του γιά νά γίνει παράδειγμα τῶν συμπολιτῶν του. Δυστυχῶς ἡ αὐστηροκρατία καί ἡ σοβαροκρατία, πού θά μετέτρεπαν τήν ἑλληνική δημοκρατία σέ ἀριστοκρατία, πολίτευμα δηλαδή τῶν ἀρίστων κατά τό ἦθος πολιτῶν καί πολιτικῶν, ἐξοστρακίσθηκαν καί γι’ αὐτό ὑφιστάμεθα τή δικτατορία τῶν ἀνευθύνων. Καί δέν ἐννοῶ μόνον τήν τυραννία τῆς πολιτικῆς ἐξουσίας, ἐννοῶ καί τήν αὐθαιρεσία παντός πολίτη πού πιστεύει στό δόγμα: «Δημοκρατία ἔχουμε· κάνουμε ὅ,τι θέλουμε»!

Δυστυχῶς, ἔχουμε πάρει στραβή, θεόστραβη πολιτική ἀγωγή. Δημοκρατία σημαίνει ὄχι τό νά κάνεις ὅ,τι θέλεις ἀλλά ὅ,τι πρέπει. Ἠ δημοκρατία εἶναι εὐθύνη. Ἀλλ’ ἐπειδή ἡ εὐθύνη εἶναι φορτίο βαρύ, πολλοί τήν ἀποποιοῦνται καί μοιραῖα τό κατάλοιπο εἶναι μιά ὀχλοκρατία πού δέν παρέχει οὔτε τίς πλέον στοιχειώδεις ἐγγυήσεις ἀσφαλείας. Ὅταν ὁ κόσμος τρέμει, ζητεῖ ὡς σανίδα σωτηρίας κάποιον Μεσσία.

sarantoskargakos.gr

proslalia

Ηχήστε οι σάλπιγγες

sikelianos-kideia-palama
Ισως ουδείς άλλος θάνατος συγκλόνισε την Ελλάδα του 20ου αιώνα όσο εκείνος του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά μια ημέρα σαν τη σημερινή, στην καρδιά της Κατοχής, το 1943 – τι σύμπτωση: ήταν η τελευταία χρονια που, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, είχαμε ξανά πρωτογενές πλεόνασμα!…
Παρά τις τραγικές συνθήκες που ήδη επικρατούσαν, εκείνη την ημέρα ήταν που η χώρα ένιωσε ότι βυθίστηκε αληθινά στο πένθος. Και γι αυτό ο άλλος μεγάλος ποιητής της εποχής, ο Αγγελος Σικελιανός ανέλαβε την ευθύνη να “σηκώσει” στις δικές του πλάτες αυτό τον τόπο και το λαό του, όταν, την επομένη, στην κηδεία του Παλαμά, είπε ότι πάνω σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα και απήγγειλε “Ηχήστε οι σάλπιγγες”, για να ξεσηκώσει αμέτρητες χιλιάδες αθηναίους να ψάλουν μαζικά τον εθνικό ύμνο. Είπαμε: στην καρδιά της Κατοχής…
Ολα αυτά, φυσικά, τι σημασία έχουν σήμερα; Μα καμία, απολύτως καμία. Η Ελλάδα είναι σήμερα μία ισότιμη ευρωπαική χώρα ανάμεσα στις άλλες, η δημοκρατία της λειτουργεί άψογα, το Σύνταγμά της εφαρμόζεται “ρολόι” και η κυβέρνηση κρατά γερά στα χέρια της τις τύχες της χώρας, η οποία βαδίζει επιτυχώς στην οδό της σωτηρίας… Οσο για το χρέος, αφού χάριν της “σωτηρίας” το πολλαπλασιάσαμε, τώρα περιμένουμε, μάταια φυσικά, τους Γερμανούς να μας το κόψουνε…
Τι; Αυτή δεν είναι η επίσημη κυβερνητική αλήθεια για την Ελλάδα; Ή μήπως όχι; Δεν “σώζεται” σήμερα η χώρα με το πρόγραμμα σωτηρίας που μας έφεραν οι φίλοι δανειστές μας; Δεν ξεπερνά την κρίση και δεν ανοίγεται προς την ανάπτυξη; Δεν έχει “αφήσει τα χειρότερα πίσω της”; Δεν καθορίζει πια η ίδια το μέλλον της; Δεν είναι ενωμένη και δεν επικρατεί πλήρης ηρεμία στο εσωτερικό της; Το πολιτικό της τοπίο δεν είναι σταθερό; Η οικονομία της δεν μπαίνει σήμερα – αύριο στην τροχιά της απογείωσης; Δεν ετοιμάζεται μάλιστα να πουλήσει και τα πιο σημαντικά προς πώληση που διαθέτει, πλην όμως σε ποσά που αντιστοιχούν σε λιγότερο από 3% της αξίας τους – πώς ήταν κάποτε με τον ντενεκέ το λάδι;…
Είναι εκπληκτικό με πόση ευκολία, ακόμα και σήμερα, το ψεύδος κυριαρχεί στην ελληνική πολιτική ζωή. Πώς δηλαδή, παρά τα όσα περνάμε όχι απλώς διατηρείται αλλά και επαυξάνει η βασική πολιτική παθογένεια της δομικής διαστρεύλωσης της αλήθειας από την πολιτική ηγεσία, η οποία δεν λέει με κανένα τρόπο να εγκαταλείψει αυτή την πιο παλιά και πιο αμαρτωλή από τις συνήθειές της, τη ρίζα όλων των δεινών. Γιατί τίποτα δεν μπορείς να διορθώσεις, αν πρώτα δεν έχεις διορθώσει αυτό.
Ακόμα πιο εκπληκτικό είναι το με πόση ορμή και προθυμία πολλοί πιστεύουν ότι η λύση των μεγάλων προβλημάτων αυτού του τόπου δεν είναι άλλη παρά το να τον αναλάβουν οι ξένοι. Διαφθορά; Τεράστια. Κράτος; Εντελώς απαράδεκτο. Τι απαιτείται; Να έρθουν τα πάνω κάτω. Ομως, από αυτό, μέχρι να παραδώσει κανείς μία χώρα στους ξένους, η απόσταση είναι τεράστια, όσο κι αν πολλοί δεν μπορούν ακόμα σήμερα να δουν τη διαφορά.
Οπότε, σε εμάς, σήμερα, ακόμα κι αν βρισκόταν ένας Σικελιανός να φωνάξει “Ηχήστε οι σάλπιγγες”, άραγε, ποιος θα τον άκουγε; Αν πάλι σάλπιζε ψευδείς πολιτικούρες, αν κορόιδευε τον κόσμο κι αν έλεγε εξυπνάδες και παραμύθια, αν κοίμιζε αντι να αφυπνίζει, ένα ολόκληρο σύστημα θα ήταν στα πόδια του…
inprecor

Το ρωσικό «θηρίο» προσέγγισε το λιμάνι της Λεμεσού


Στο λιμάνι της Λεμεσού, στην Κύπρο, αγκυροβόλησε σήμερα το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ»/ «адмирал Кузнецов».
Το πλοίο ανήκει στο  Βόρειο Στόλο της Ρωσίας και επί του παρόντος εκτελεί καθήκοντα στο πλαίσιο της ομάδας των πλοίων του Ναυτικού της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

Το ταξίδι έγινε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, «να επαναλάβει την τακτική παρακολούθηση των πολεμικών πλοίων της σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς».

Το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» έχει μήκος 340 μέτρων και είναι εξοπλισμένο με ισχυρά συστήματα πυραύλων. Το συνήθως πλήρωμά του είναι 2.000 άνδρες, αλλά τώρα επί του σκάφους υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 στρατιώτες, σύμφωνα με στρατιωτική ιστοσελίδα που το αποκαλεί «Θηρίο».

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονται, ήδη,  σε λιμάνια στην Κύπρο, αλλά για πρώτη φορά  προσέγγισε το πρώτο γιγαντιαίο «Αντμιράλ Κουζντέτσοφ».

Όπως σημειώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου πραγματοποιείται  επίσκεψη  Ρωσικού Αεροπλανοφόρου, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του σκάφους στη Λεμεσό, έχει προγραμματισθεί να επισκεφθεί το «Θηρίο» ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου και οι διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της Κύπρου, πλοίαρχος Κυριάκος Ποχάνης.

Στη Λεμεσό η ναυαρχίδα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού θα παραμείνει μέχρι τις 2 Μαρτίου, για ανεφοδιασμό και προμήθειες.

Σημειώνεται ότι στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου έχει κηρυχθεί 24η απεργία, τα συνδικάτα ανέφεραν ότι  τα κρουαζιερόπλοια και τα πολεμικά πλοία εξυπηρετούνται χωρίς διακοπή.


Γεωργία Κόμπου: Η Λεμεσιανή με τη μαγική πενιά!


georgia_combou590Η Γεωργία Κόμπου θεωρείται η πρώτη Κύπρια δεξιοτέχνις του μπουζουκιού, με πανελλήνιες διακρίσεις, με συμμετοχές σε τηλεοπτικές εκπομπές σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και πολλές μουσικές εκδηλώσεις. Κυπριακό ταλέντο, που, σίγουρα, αξίζει να προσέξουμε…
Πριν τη γνωριμία με τη Γεωργία, πίστευα πως αξιόλογοι λαϊκοί μουσικοί και σολίστες του μπουζουκιού – ειδικά γυναίκες – βγαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Το ταλέντο της, όμως, είναι τόσο μεγάλο, μαζί και η αγάπη της για το λαοφιλέστερο λαϊκό μουσικό όργανο, που δεν μπορούσαν να παραμείνουν εντός των στενών ορίων των Κυπριακών εδαφών. Έτσι, πολύ γρήγορα, έγινε γνωστή στην Ελλάδα, όπου έλαβε σημαντικές διακρίσεις για το συνθετικό της έργο.
Δε χρειάζεται να πω εγώ περισσότερα, όμως, από τη στιγμή που το πλούσιο βιογραφικό της Γεωργίας Κόμπου, μιλάει από μόνο του:
Η Γεωργία Κόμπου γεννήθηκε στη Λεμεσό.
Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική στην ηλικία των εννέα χρονών παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου και θεωρίας στο Ελληνικό Ωδείο Λεμεσού. Η καλλιτεχνική φλέβα άρχισε να φαίνεται από μικρή ηλικία και κατά τη διάρκεια της φοίτησης της στο δημοτικό σχολείο αρχίζει δειλά δειλά να ασχολείται με την
ποίηση.
Αφορμή για να αρχίσει να ασχολείται με το μπουζούκι στάθηκε το εξής γεγονός: όταν μιά μέρα κάνοντας ότι παίζει, με μία βελόνα μπλεξίματος και ένα σπιρτόξυλο, μαντολίνο, την πρόσεξε ο πατέρας της και έφερε στο σπίτι ένα μπουζούκι.
Αρχίζει να εμφανίζεται σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα σε διάφορες εκπομπές εντυπωσιάζοντας για το ταλέντο της.
Οι διακρίσεις της Γεωργίας Κόμπου, από τη δεκαετία του ’80, μέχρι και σήμερα:
1982-83: Τρίτο Βραβείο στο διαγωνισμό Τέχνης για την ημέρα των σχολείων της Ευρώπης.
1981: Αρχίζει μαθήματα μπουζουκιού μετά από προτροπή του μουσικού Αχιλλέα Καμιναρά, δίπλα στον καταξιωμένο δάσκαλο στο μπουζούκι κ. Κώστα Σοφιανό.
1990: Φεύγει για σπουδές στη Θεσσαλονίκη παρακολουθώντας Ανώτερα Θεωρητικά (Αρμονία-Διεύθυνση-Ενοργάνωση Μπάντας).
1995: Επιστρέφοντας στην Κύπρο γίνεται μέλος στη Χορωδία Άρης Λεμεσού, στην Ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων και στους Κανταδόρους Λεμεσού συμμετέχοντας σε πολλές παραστάσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Επίσης λαμβάνει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού.
1996: Συμμετέχει μαζί με την Ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Κεφαλλονιάς παίζοντας μαντολίνο, αποσπώντας πολύ κολακευτικά σχόλια για την οργανοπαιξία της. Ο αείμνηστος αρχιμαέστρος της μαντολινάτας του Δήμου Αθηνών Διονύσης Αποστολάτος, σαγηνευμένος από την οργανοπαιξία της, της προτείνει να γίνει μέλος στη μαντολινάτα του Δήμου Αθηνών.
1996: Συμμετέχει μαζί με την Ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων στο χορωδιακό φεστιβάλ Πεύκης μετά από πρόσκληση του Διονύση Αποστολάτου.
1998: Συμμετέχει στο Χορωδιακό Φεστιβάλ στη Θήβα σε ειδικό αφιέρωμα για το Γιάννη Σπανό.
2009: Ο θάνατος της μητέρας της την εμπνέει μουσικά γράφοντας το πρώτο της τραγούδι “Η μπαλάντα του καημού” παρουσιάζοντας το σε ειδική εκδήλωση με χορωδιακό μουσικό σύνολο και ορχήστρα. Τα τραγούδια της γίνονται αφορμή να γνωριστεί με τον Θανάση Πολυκανδριώτη και το Γεράσιμο Ανδρεάτο. Και οι δυό κρίνουν τα τραγούδια της ως έχοντα συνοχή και συνέπεια και μοναδικότητα στο είδος τους.
2010: Συμμετέχει στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, μαζί με τον Πνευματικό Όμιλο Λεμεσού, σε συναυλία με το Βασίλη Λέκκα.
2010: Συμμετέχει στη μετονομασία του δρόμου Μάριος Τόκας παρουσιάζοντας δικά της κομμάτια με τη συμμετοχή τριών μπουζουκιών.
2011: Πρόταση από τον Θανάση Πολυκανδριώτη να γίνει μέλος στην ομάδα μπουζουκιών που δημιούργησε ο ίδιος “οι Επόμενοι”.
2011: Συμμετέχει στο Θέατρο του Παρνασσού στην Αθήνα μαζί με τον Πνευματικό Όμιλο Λεμεσού, σε ειδικό αφιέρωμα για τον Οδυσσέα Ελύτη. Σ΄αυτή την συμμετοχή της αποσπά κολακευτικά σχόλια, για την μουσικότητα και το ύφος της οργανοπαιξίας της από γνωστούς μουσικολόγους .
2011: Τιμητική διάκριση από τον Ελληνικό Πολιτιστικό ΄Ομιλο Κυπρίων Ελλάδος στην Ποίηση.Απονομή του βραβείου σε ειδική εκδήλωση που έγινε στη Αθήνα.
2011: 3ον Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό ποίησης Interartia International Festival.
2011: Πρόταση από το Cirque du Soleil (διεθνής χώρος θεάματος στην Αμερική) για συμμετοχή.
2012: Συναυλία Tο σήμερα του Χθές (Ρεμπέτικο-Λαϊκό-Σμυρναϊκο) στο θέατρο Ριάλτο μαζί με ταλαντούχους μουσικούς, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.
Συναυλία Ανδρικής Τετραφωνίας του Δήμου Λεμεσού στο Θέατρο Ριάλτο με τεράστια επιτυχία.
2012: Τιμητική διάκριση στο Γ΄Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης (Λογοτεχνική Ομάδα Ιδέοπνοον),
2012: Έπαινος στους ΚΖ’ Πανελλήνιους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης.
15.10.2012: Συμμετοχή στη συναυλία των Επόμενων του Θανάση Πολυκανδριώτη στο ΄Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στην ΑΘήνα παρουσία του Μϊκη Θεοδωράκη με φιλική συμμετοχή του Γεράσιμου Ανδρεάτου.
2012: Διάκριση στον 12ον ετήσιο διαγωνισμό ποίησης του περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ,Αθήνα.
2012: Γ΄Βραβείο ποίησης στο φεστιβάλ InterArtia 2012
2012: Α’ Βραβείο στο διαγωνισμό ΣΙκελλιανά 2012, στη Λυρική Ομοιοκαταληκτική Ποίηση και 3ον Βραβείο στην ποίηση στο Interartia Festival.
2013: Τιμητική διάκριση στο διαγωνισμό της Ομάδας Φίλων Ελληνικού πολιτισμού Στουτγάρδης στο παραμύθι.
2013: Δύο βραβεία στον Ε.Π.Ο.Κ. στο μουσικό στίχο και στην ποίηση.
2013: Τιμητική διάκριση στον κυπριακό στίχο σε συμμετοχή στο 2ο Λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού.
Φεβρουάριος 2013: Εμφάνιση στην πετυχημένη εκπομπή Στην Υγειά μας, με παρουσιαστή το Σπύρο Παπαδόπουλο μαζί με το Θανάση Πολυκανδριώτη και τους Επόμενους.
Διάκριση στο Διεθνές Ποιητικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Φίλοι του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου» Θεσσαλονίκης.
Διάκριση στο πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό στο Δήμο Παγγαίου στην Καβάλα.
22.9.2013: 3ον Πανελλήνιο Βραβείο Σύνθεσης με το τραγούδι “Ήλιος που ‘σβησε ένα δείλι”, σε στίχους Άθου Χατζηματθαίου και ερμηνεία Γιώργου Παπασολομώντος στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Τραγουδιού Στερεάς Ελλάδας.

Η Γεωργία Κόμπου, πέραν του πλούσιου βιογραφικού της, έχει συνθέσει τραγούδια και έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ας πάρουμε μια γεύση, μέσα από τα videos που ακολουθούν:

Επιμέλεια – Σύνταξη: Γιάννος Λύτρας

“Η μπαλάντα του καημού”


“Ήλιος που ‘σβησε ένα δείλι” - 3ον Πανελλήνιο Βραβείο Σϋνθεσης


Η Γεωργία Κόμπου στην εκπομπή “Εντέχνως”, στο ΡΙΚ1 - 1ο Μέρος


Η Γεωργία Κόμπου στην εκπομπή “Εντέχνως”, στο ΡΙΚ1 - 2ο Μέρος


Γεωγία Κόμπου - “Ορχηστρικό Χιτζάζ”


Με την Τετραφωνία Λεμεσού, στο “Σάββατο κι Απόβραδο”


Με την Τετραφωνία Λεμεσού, στο “Σάββατο κι Απόβραδο”:

Πηγή:music.net.cy