Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ο διοικητής του ΣΔΟΕ καταστρέφει έγγραφα του ΣΔΟΕ!

Στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο περνά προεκλογικά η αρμοδιότητα καταστροφής των εγγράφων του ΣΔΟΕ! Δηλαδή ο έμπιστος του Σαμαρά πρώην έφορος Μεσσήνης θα μπορεί να καταστρέφει όσα έγγραφα δεν του αρέσουν, όποιες εντολές θεωρεί ότι μπορεί να τον εμπλέξουν, όποιες αποφάσεις θέλει!!!

Από χθες με υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ο διοικητής του ΣΔΟΕ αποκτά
την δυνατότητα καταστροφής εγγράφων και στοιχείων του ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ 3498/29-12-14 (τεύχος Β’) δημοσιεύθηκε η υπουργική άποφαση όπου στο άρθρο 1 παρ. ιδ μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα για «έκδοση απόφασης διατήρησης ή καταστροφής εγγράφων και λοιπών στοιχείων των συγκεντρωτικών αρχείων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σ.Δ.Ο.Ε., κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης».

Αυτά ξέρει ο Αλ. Τσίπρας και τη Δευτέρα του έλεγε «μη διανοηθείτε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας ούτε ένα δημόσιο έγγραφο. Μην διανοηθείτε να πειράξετε τίποτα από τους φακέλους στα συρτάρια των υπουργείων».

Δείτε την υπουργική απόφαση.







avantipopolo

Αυτές τις τέσσερις ερωτήσεις δεν θέλει να τις ακούσει ο κ. Τσίπρας.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, θα γίνουν από τους δημοσιογράφους πολλές ερωτήσεις προς τον φερόμενο ως τον επόμενο πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Όλες σχεδόν θα περιστραφούν γύρω από τα οικονομικά θέματα, τις σχέσεις με τους δανειστές, το Grexit και τις μετεκλογικές συνεργασίες. Τέσσερις όμως ερωτήσεις δεν θέλει να τις ακούσει ο κ. Τσίπρας, ούτε πρόκειται να τις υποβάλει κάποιος δημοσιογράφος. Από τις τέσσερις αυτές ερωτήσεις, οι τρεις είναι απλές και η τέταρτη πιο δύσκολη.

1) Το πρώτο εύκολο ερώτημα αφορά
τον εκλογικό νόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί παλιότερα ότι μόλις αναλάβει την εξουσία, τον πρώτο νόμο που θα ψηφίσει θα είναι αυτός της απλής αναλογικής με κατάργηση του φασιστικού 3% που αποκλείει το άνοιγμα του πολιτικού συστήματος. Ισχύει ακόμα αυτή η δέσμευση ή τώρα το θέμα θα ξεχαστεί, όπως το ξέχασε και το ΠΑΣΟΚ το 1981;

2) Το δεύτερο εύκολο ερώτημα είναι αν θα εκδοθεί επιτέλους το ΠΔ που προβλέπει το άρθρο 216 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το οποίο θεσπίζει τα τοπικά δημοψηφίσματα και μάλιστα αν επιπρόσθετα θα βελτιώσει το άρθρο αυτό ώστε να αφορά όλα τα τοπικά θέματα και να προκηρύσσεται δημοψήφισμα ακόμα και με πρωτοβουλία των πολιτών; Αν πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μην δημιουργούνται θέματα σαν αυτό στις Σκουριές ή να εκποιηθούν οι παραλίες, τα δάση, τα νερά κ.λ.π., τότε θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν τα θέματα αυτά. Θα το κάνει άραγε ή θα αποφασίζει μόνος του σε ποια συμφέροντα θα εκποιούνται οι αντίστοιχες περιουσίες;

3) Το τρίτο εύκολο ερώτημα είναι αν θα συνυπογράψει επιτέλους ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, κατά το σχετικό άρθρο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,  την απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων για την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου από τους Ναζί. Αν υπογραφεί αυτή η απόφαση, τότε οι δικαιωθέντες με την απόφαση θα μπορούν αμέσως να κατάσχουν περιουσίες του Γερμανικού Δημοσίου που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πραγματικά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και δεν μας εμπαίζει, τότε θα πρέπει να κάνει ως πρώτο βήμα, αυτό που δεν τόλμησε καμία εθελόδουλη κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Θα το κάνει ή θα φοβηθεί μήπως θυμώσει τους Γερμανούς;

4) Το τέταρτο δύσκολο φυσικά ερώτημα αφορά το Σύνταγμα της χώρας. Με τις μεθοδεύσεις του  κ. Σαμαρά το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενταφιάστηκε σχεδόν για την επόμενη δεκαετία. Έτσι, ο μεν λαός θα συνεχίσει να παραμένει δεμένος χειροπόδαρα και ακυρωμένος στον καναπέ του, το δε πολιτικό σύστημα θα συνεχίσει να παραμένει παντοδύναμο απέναντι στην κοινωνία και παντελώς ανεξέλεγκτο με όλες τις ασυλίες του και την ατιμωρησία του. Το Γόρδιο αυτό δεσμό γύρω από το Σύνταγμα μπορεί να τον κόψει μόνο ένα Συνταγματικό Δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός το νέο Σύνταγμά του. Θα το κάνει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα θελήσει να παραχωρήσει εξουσίες και έλεγχο στο λαό ή θα τις κρατήσει για πάρτη του;

Αυτές τις τέσσερις ερωτήσεις προφανώς δεν θέλει να τις ακούσει ο κ. Τσίπρας, ούτε φυσικά πρόκειται να τις ακούσετε να τις υποβάλει κανένας καθεστωτικός δημοσιογράφος και ξέρετε γιατί; Γιατί κτυπούν την καρδιά του καθεστώτος και είναι ανατρεπτικές.




Κατά το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, θα πρέπει να περιμένουμε μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα από τους γνωστούς μηχανισμούς της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής μαφίας εντός και εκτός Ελλάδας.

του system failure
Μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να μαζέψει τους 180 για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η χώρα μπαίνει και πάλι σε μια σύντομη προεκλογική περίοδο. Κατά το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, θα πρέπει να περιμένουμε μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα από τους γνωστούς μηχανισμούς της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής μαφίας εντός και εκτός Ελλάδας. Ήδη, έχει αρχίσει και πάλι ένας νέος γύρος της γνωστής προπαγάνδας της καταστροφής, με πρωτεργάτη τον ίδιο τον Σαμαρά, αλλά και με την αναμενόμενη πλέον «έξωθεν» βοήθεια, καθώς ο χρόνος μέχρι την ημέρα των εκλογών είναι σχετικά λίγος.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, προς το παρόν, αλλά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ακολουθούν ορισμένα σενάρια:………..
………..
Σενάριο 1:
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει αυτόνομη κυβέρνηση, ή, κυβέρνηση συνασπισμού με κόμματα του αντι-μνημονιακού μετώπου. Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική μαφία, καθώς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια «ανεξέλεγκτη» άνοδο της Αριστεράς στην Ευρώπη. Στην περίπτωση αυτή, η τραπεζομιντιακή δικτατορία στην Ελλάδα θα κηρύξει πόλεμο εναντίον της νέας κυβέρνησης, με σκοπό να την αποσταθεροποιήσει και να την ρίξει από το βάθρο της εξουσίας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Σενάριο 2:
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό για να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση. Καθώς οι επιλογές στο αντι-μνημονιακό μέτωπο είναι περιορισμένες, ενδεχομένως να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ (εφόσον μπει στη βουλή), το οποίο θα εμφανιστεί με ένα πιο φιλολαϊκό προφίλ, έτοιμο να απομακρυνθεί από την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία για να επιστρέψει στις ιδεολογικές του ρίζες, ή, ακόμα και με το Ποτάμι, το οποίο είναι ένα καθαρό δημιούργημα του μιντιακού κατεστημένου, προκειμένου να αποσπάσει ψήφους από την Αριστερά. Ενδεχομένως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσουν ότι θα έχουν το πάνω χέρι και θα επιβάλουν τις δικές τους αποφάσεις, αλλά είναι βέβαιο ότι τα συστημικά αυτά κόμματα θα χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν την κυβερνητική συμμαχία με σκοπό να προστατεύσουν τα «επιτεύγματα» του Ελληνικού πειράματος, σε πρώτη φάση, στο όνομα, πάντα, των «μεταρρυθμίσεων». Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθούν για να αποσταθεροποιήσουν την κυβερνητική συμμαχία, εφόσον το συστημικό κατεστημένο νιώσει ότι αρχίζει να απειλείται σοβαρά η κυριαρχία του.
Σενάριο 3:
Κανένα από τα δύο μέτωπα δεν καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε περίπτωση πολιτικού αδιεξόδου με επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες, το συστημικό κατεστημένο θα βρει μια καλή δικαιολογία για να σχηματίσει μια κυβέρνηση εξολοκλήρου από τεχνοκράτες, που θα αποτελούνται ως επί το πλείστον από τραπεζικές μαριονέτες, η οποία θα παρουσιαστεί ως η μόνη βιώσιμη λύση. Αυτού του είδους το «υπο-πείραμα» έχει ήδη δοκιμαστεί σε Ελλάδα και Ιταλία με τις τραπεζικές μαριονέτες Παπαδήμο και Μόντι. Αυτή η «λύση»-παράμετρος στο Ελληνικό πείραμα θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την Ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες, σε περιόδους πολιτικών κρίσεων, καταλήγοντας τελικά μια μόνιμη πρακτική και τελικά, εδραιώνοντας οριστικά την κυριαρχία των πλουτοκρατών επί της πλειοψηφίας.
Σενάριο 4:
Η άνευ προηγουμένου προπαγάνδα της καταστροφής που θα εξαπολυθεί από τους μηχανισμούς της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής μαφίας εντός και εκτός Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της σύντομης περιόδου μέχρι την ημέρα των εκλογών, καταφέρνει να πείσει μια κρίσιμη μάζα αναποφάσιστων, να ψηφίσουν για «σταθερότητα». Έτσι, η Νέα Δημοκρατία παίρνει οριακό προβάδισμα και καταφέρνει να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση συνασπισμού. Μια παραλλαγή για το πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο:http://failedevolution.blogspot.gr/2014/12/blog-post_25.html
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί πραγματικός εφιάλτης, καθώς μια νέα νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση θα είχε όλο το χρόνο να εφαρμόσει κάθε πτυχή του πειράματος στην Ελλάδα, ή, ακόμα και να δοκιμάσει νέα υπο-πειράματα υπό τις εντολές της τρόικα. Αυτό θα σήμαινε ότι οι λαοί δεν έχουν τη διάθεση να αντισταθούν και το πείραμα θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Πιθανόν να σηματοδοτήσει την έλευση της νέας παγκόσμιας Φεουδαρχίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ώστε να οδηγηθεί η Ευρώπη στην επιθυμητή ομοσπονδιοποίηση με τα χαρακτηριστικά, όμως, μιας αυτοκρατορίας (http://failedevolution.blogspot.gr/2014/11/blog-post_30.html), παρά μιας δημοκρατικής ομοσπονδίας. Το Σενάριο 3 θα είναι ενδεχομένως το πιο κατάλληλο για μια τέτοια προοπτική, καθώς ο «αυτοκράτορας» Ντράγκι έχει ήδη τον έλεγχο της ευρωζώνης, κυρίως μέσω της απόφασης για απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η οποία λήφθηκε πριν από δύο χρόνια: http://failedevolution.blogspot.gr/2012/09/blog-post_8431.html
Ειδικότερα, σε περίπτωση που επαληθευτεί το Σενάριο 1, η ΕΚΤ θα εκβιάζει την νέα κυβέρνηση, απειλώντας ότι δεν θα αγοράζει κρατικά ομόλογα και άρα θα κόψει τη ρευστότητα, σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει ένα διαφορετικό δρόμο, μια αντι-νεοφιλελεύθερη πολιτική, προς την κατεύθυνση δηλαδή της αναδόμησης του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ-κρίσης επίπεδα, κ.λ.π.
Το σύστημα, ωστόσο, δείχνει σημάδια πανικού, που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν ακριβώς πως θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή ατζέντα και πιεστεί από τους δανειστές να καταργήσει κάποιες κόκκινες γραμμές, θα μπορούσε να εθνικοποιήσει την τράπεζα της Ελλάδας και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, βάζοντας δυναμίτη στην ευρωζώνη. Αυτό θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για τα σχέδια των πλουτοκρατών, καθώς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια άνοδο των Αριστερών κομμάτων που θα ακολουθούσαν τη συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγούσαν την Ευρώπη προς την αληθινή δημοκρατία και την ενοποίηση κάτω από διαφορετικούς όρους, προς όφελος των λαών.
Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν οι λαοί επιλέξουν να αγωνιστούν, αντί να παραδοθούν στην «αυτοκρατορία».
tolimeri

Ευρωπαϊκά σιωπηρά διλήμματα για την επόμενη ημέρα στην Αθήνα



Του Γ. Αγγέλη

undefined









 Στις Βρυξέλλες, κυρίως όμως στο Βερολίνο καθυστέρησαν να καταλάβουν το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών σε Ελλάδα και Ισπανία. Του Γ. Αγγέλη Στις Βρυξέλλες, κυρίως όμως στο Βερολίνο καθυστέρησαν να καταλάβουν το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών σε Ελλάδα και Ισπανία. Στην αντίληψη αυτή καταλήγει σημαντική μερίδα αναλυτών στην Ευρωζώνη καθώς η χθεσινή απόφαση για επίσπευση των εθνικών εκλογών εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να αλλάξει τον “συνομιλητή” της τρόικα στην Αθήνα. Οι επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις των αξιωματούχων τόσο της ΕΚΤ και της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ αποτυπώνουν την “θέση” ότι η τρόικα θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή “περιμένοντας την ικανοποίηση των εκκρεμών δεσμεύσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα” μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή και “περισσότερο αν αυτό χρειασθεί” (σ.σ. παράταση σε έξι ή και 12 μήνες) όπως επιβεβαιώθηκε χθες από δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της απερχόμενης κυβέρνησης. Αυτή είναι η “θέση” που λέει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, να συνεχισθεί η συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα και να εξυπηρετείται η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Είναι όμως σαφές –και αυτό φαίνεται στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις κυρίως στελεχών της Κομισιόν– ότι η ανησυχία για το κατά πόσο αυτή η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχίσει με τους ίδιους όρους είναι ιδιαίτερα έντονη. Όπως διευκρίνισε στέλεχος της Κομισιόν σε χθεσινοβραδινή επικοινωνία με το Capital.gr “παίρνουμε ως βάση της συζήτησης το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ενδέχεται να βρίσκεται στην Κυβέρνηση μετά τις εκλογές, έχει υποστηρίξει σταθερά την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το ευρώ”. Παραδέχονται όμως ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα “αν και δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τις υπάρχουσες δεσμεύσεις ίσως θα μπορούσε να διερευνήσει νέες προσεγγίσεις για την υλοποίησή τους, καθώς η τρόικα έχει αδίκως κατηγορηθεί πολλές φορές για αποφάσεις, οι οποίες δεν ήταν δικές της, αλλά η εφαρμογή των δεσμεύσεων με τον τρόπο που είχαν εισηγηθεί τα αρμόδια υπουργεία…”. Σε κάθε περίπτωση διαφαίνεται ότι όλες οι πλευρές ετοιμάζονται για τον τελευταίο γύρο μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος αναζητώντας νέα “περιθώρια κατανόησης για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος το οποίο έχει ένα τελευταίο βήμα για να κλείσει…”. Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι τόσο από την ΕΚΤ, όσο και από το ΔΝΤ γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποφευχθούν δηλώσεις ή εκτιμήσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δυσχέρειες συνεννόησης στο άμεσο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα αποκλείουν σε κάθε συζήτηση το ενδεχόμενο επιστροφής του κινδύνου grexit, παρ΄ ότι πολλά δημοσιεύματα έχουν αρχίσει να το επαναφέρουν σαν ενδεχόμενο. Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι οι σχετικές αναφορές για το μέλλον των διαπραγματεύσεων της τρόικα με την Αθήνα, ολοένα και περισσότερο αρχίζει να συνδέεται με τις προθέσεις της ΕΚΤ να επισπεύσει ή να καθυστερήσει την απόφαση για ένα πρόγραμμα “ποσοτικής χαλάρωσης” μέσω της αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Μεγάλο βάρος δίνεται στο αν  αυτό θα γίνει ή έστω θα ανακοινωθεί στο Συμβούλιο της 22ας Ιανουαρίου ή θα μετακινηθεί για αργότερα. Η σημασία αυτής της απόφασης έχει να κάνει με το ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων και να “ελαφρύνει” την πίεση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το “Κεφάλαιο” αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή προς το παρόν εντάσσεται σε ένα χρονοδιάγραμμα που την τοποθετεί στις 5 Μαρτίου στην Σύνοδο της ΕΚΤ στην Λευκωσία, χωρίς αυτό να είναι κάτι οριστικό και τελεσίδικο, αφού θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μέτρων που έχει πάρει η ΕΚΤ μέχρι τώρα στις 22/1/2015. Πηγή:www.capital.gr

papaioannou-giannis.

ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ!



sibilla

ΤΑ ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΑ ΣΚΥΛΙΑ, αυτά που τώρα αλυχτούν κι αφρίζουν για να μας φοβήσουν, ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ!

     Λύσσα κακιά τους έχει πιάσει να επιβάλλουν τηνδιεστραμμένη ''αλήθεια''τους στην κοινωνία.

     Λύσσαξαν να μην καταλάβει ο λαός το μέγεθος των εγκλημάτων τους.
     Να μην φανεί η αλήθεια, πως όλα όσα τραβήξαμε και τραβάμε δεν ήταν μονόδρομος,
     ..αλλά αναγκαία συνθήκη και συνειδητή επιλογή τους,
     ..η μόνη που θα τους επέτρεπε να παραμείνουν στην εξουσία και στο ακαταδίωκτο.

     Αφρίζουν τα στόματά τους σα λυσσασμένα σκυλιά προσπαθώντας να διαστρέψουν την αλήθεια, να εκφοβίσουν,
     ..ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ, εις βάρος του λαού και της χώρας.

     Τρείς μέρες τώρα ένας λαός αιμόφυρτοςστα όρια της κατάθλιψης και της αντοχής του,
     ..σέρνεται στα γκισέ των τραπεζών για να ακουμπήσει στο ταμείο των τοκογλύφων, τον πετσοκομμένο του μισθό, την πενιχρή σύνταξη που μόλις εισέπραξε,
     ..αφήνοντας στην τσέπη κάτι λίγα ψίχουλα για να κάνει την χειρότερη πρωτοχρονιά της ζωής του.
     ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΨΕΥΤΑΡΑ, δεν δόθηκε δώρο Χριστουγέννων,
     ..δεν θα πάρουν φέτος τα εγγόνια χαρτζιλίκι απ' τον παππού,
     ..δεν θα δούμε πλατιά χαμόγελα πάνω από γιορτινά τραπέζια, 
     ..και οι ζεστές κι εγκάρδιες ευχές θα βγουν δύσκολα απ΄ το πικρό στόμα των γονιών.

     Με τί σκοπεύουν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο;
     Τί να φοβηθεί ο εξαθλιωμένος, ο απελπισμένος;
   
     Δεν έμεινε παρά ο θάνατος και η επιθυμία για αξιοπρέπεια κι ελευθερία!
     Τον θάνατο τον απορρίπτουμε. Θα παλέψουμε όμως για την ελευθερία μας μέχρι θανάτου!

     Θεραπεία για την λύσσα δεν υπάρχει.
     Σε όσα ζώα προσβάλλονται, προσφέρεται η ευθανασία.
     Για τα δικά μας λυσσασμένα σκυλιά,
     ..αρκεί η πολιτική ανυπαρξία!..
   

Φεύγει ο δοσίλογος. Πριν φύγει όμως φροντίζει για τα ζωντανά του. Δυο γίδια λοιπόν πήγαν πίσω στο μαντρί. Μένουν βέβαια αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι για να πάρει ποσοστό πάνω από 20%...

Γράφει ο mitsos175.



Δυο κηφήνες που είχαν ψηφίσει γλάστρα για πρόεδρο βολεύτηκαν στα ψηφοδέλτια της νέας δημαγωγίας (ΝΔ). Περιμένω να πάει κι ο ψαριανός, να μπει κι αυτός σ' ένα κλουβί στο ζωολογικό κήπο της δεξιάς. Στα γίδια χρειάζεται πάντα ένας σκύλος, έστω και ψωριάρης.

Τέλεια! Επιβεβαιώνουν έτσι τον Χαϊκάλη, με αυτά τα νέα "ρουσφέτια". Αυτοί πάνε, ο κόσμος τους φεύγει, τελικά υπάρχει κίνηση στο έλος της ΝΔ. Το μελά μην ξεχάσετε. Βάλτε τον κατά 80% στο ψηφοδέλτιο. Πως γίνεται αυτό; Να του κόψετε το όνομα: Μελ...

Αχ αυτά τα "αθώα προεκλογικά δωράκια"! Τώρα που είναι προεκλογική περίοδος θα ακούσουμε εκτός από τον τρόμο για την αντιπολίτευση και τα καλά που έκανε η κυβέρνηση. Να, έβαλε σε "δουλειά" δυο άνεργα "παιδιά". Ψήφισαν Δήμα και κέρδισαν μια καρέκλα κι ένα παχυλό μισθό. Αν έμενε η κυβέρνηση θα έπαιρναν κι υπουργείο αλλά... τώρα θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, κρίμα.

Πάντως μου άρεσε αυτό το αστείο που έλεγε ο σαμαράς. Πως τάχα οι ανεξάρτητοι δεν ψήφιζαν για κυβέρνηση αλλά για πρόεδρο! Τελικά, είχε πολύ πλάκα. Βέβαια ήταν από τα "πονηρά" ανέκδοτα, τώρα το κατάλαβαν κάποιοι...

Μην ξεχάσετε τους υπόλοιπους. Αν και μερικοί στη ΝΔ αισθάνονται μαλάκες. Όχι γιατί ψήφισαν μνημόνια. Έτσι θα αισθάνονταν, ΑΝ είχαν φιλότιμο. Αλλά επειδή υπάκουαν στην κομματική γραμμή και τώρα θα μαζευτούν πολλοί υποψήφιοι για ελάχιστες βουλευτικές καρέκλες. Και θα γίνει στη ΝΔ, όπως σ' εκείνο το παιδικό παιχνίδι που τρέχουν γύρω, γύρω κι όταν σταματήσει το τραγούδι, όποιος προλάβει να κάτσει, βολεύτηκε!

Να δείτε γκρίνιες για την κόρη του Πατατούλη! Ο μπαμπάς στη περιφέρεια να εξυπηρετεί προεκλογικά, η κόρη στη βουλή, κι οι υπόλοιποι... μπουκάλα! Ναι, τώρα θυμάμαι γιατί είχαν ψηφίσει τα μπλε γίδια για τσοπάνη το σαμαρά: Γιατί ήταν εναντίον της οικογενειοκρατίας! Ά-χα, καλό ε;

Μια που είπα οικογένεια. Τί κάνουν οι Άνταμς; Η κόρη κι ο γιός βουλή, ο εγγονός περιφερειάρχης κι ο παππούς - βρικόλακας, επίτιμος νεκροθάφτης. Κανά δισέγγονο παίζει; Τι θα πει "νωρίς είναι ακόμα" Κόμη Δράκουλα; Από τώρα να καπαρώσει θέση, γιατί μετά τις εκλογές... ΝΔ γιοκ.
"Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει". Μπα, κάτω από 10 μέτρα τη βλέπω και με τον ΕΝΦΙΑ ταφόπλακα... 

tsak-giorgis

ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟ “ΟΛΑ ΟΚ” ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ BLUE SKY M – ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

blueskym-101~_v-videowebl
Από τη Δευτέρα γνώριζαν οι ελληνικές αρχές ότι ένα δουλεμπορικό πλοίο με σημαία Μολδαβίας έπλεε στο Ιόνιο. Την Τρίτη, επιβάτης του πλοίου εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ το φορτηγό πλοίο έπλεε δυτικά της Κέρκυρας.
Η επικοινωνία έγινε στον τηλεφωνικό αριθμό 112 και ενημερώθηκε το κέντρο επιχειρήσεων της Ρώμης, το οποίο στη συνέχεια ειδοποίησε το ελληνικό κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού. Ο επιβάτης στο τηλεφώνημά του ανέφερε ότι υπάρχουν 700 άνθρωποι στο πλοίο, μεταξύ αυτών και κάποιοι οπλισμένοι. Από κει και πέρα η υπόθεση γίνεται πολύ δύσκολη για την ελληνική πλευρά, καθώς θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους διαβεβαίωσε επισήμως ότι κανείς επιβάτης του πλοίου δεν τηλεφώνησε, αλλά και για ποιο λόγο τα τρία σκάφη του λιμενικού που έφυγαν από την Κέρκυρα, καθώς και το ρυμουλκό που έσπευσαν στην περιοχή που έπλεε το Blue Sky M, πήραν εντολή να επιστρέψουν με πηγές του υπ. Ναυτιλίας να αναφέρουν ότι το πλοίο ποτέ δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Επιπλέον απορίες δημιουργούνται από τις πληροφορίες ότι δύο ελληνικά στρατιωτικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το φορτηγό πλοίο «Blue Sky» όμως «δεν είδαν κανέναν πάνω στο καράβι», οπότε επέστρεψαν στη βάση τους. Επίσης, η φρεγάτα Ναβαρίνο – αφού πρώτα ανεφοδιάστηκε καθώς είχε φτάσει στην περιοχή για να συνδράμει στην εκκένωση του Norman Atlantic- προσέγγισε το φορτηγό πλοίο και επικοινώνησε με τον καπετάνιο του Blue Sky M ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. 
Κατόπιν τούτων, το πλοίο συνέχισε την πορεία του. Στις 17:30 το Blue Sky Μ βγήκε εκτός του ελληνικού FIR (που συμπίπτει με την ελληνική περιοχή ευθύνης για διεξαγωγή επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης).
Με το πέρασμα του πλοίου στο χώρο ευθύνης της Ιταλίας, οι ιταλικές Αρχές έστειλαν δύο ελικόπτερα προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση στο φορτηγό πλοίο Blue Sky M.
Χτες τη νύχτα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA και άλλα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι όχι μόνο το Blue Sky M είχε μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από τις καιρικές συνθήκες ανά πάσα στιγμή, αλλά είχε ρότα πρόσκρουσης στην περιοχής της ακτής Santa Maria di Leuca. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι 6 άντρες της Ιταλικής Ακτοφυλακής που ανέβηκαν στο πλοίο διαπίστωσαν ότι πέρα από τις μηχανικές βλάβες, το πλήρωμα είχε εγκαταλείψει το πλοίο αφήνοντάς το στον “αυτόματο πιλότο”.
Παρ’ όλα αυτά, κατάφεραν να αλλάξουν την πορεία του πλοίου το οποίο κατεύθυναν στο λιμάνι της πόλης Gallipoli στην περιοχή της Απουλίας όπου και έδεσε στις 03:30, σήμερα Τετάρτη.
Στο πλοίο βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες, αρκετοί με προβλήματα υγείας, ενώ μία γυναίκα ήταν ετοιμόγεννη.
Τα ερωτήματα είναι πολλά, αλλά το ύψιστο θέμα είναι ηθικής. Αν αποδειχτεί ότι πράγματι οι ελληνικές αρχές γνώριζαν από τη Δευτέρα ότι σε ελληνικά ύδατα κινούνταν δουλεμπορικό γεμάτο πρόσφυγες με τις καιρικές συνθήκες στα 10 μποφόρ και απλώς “το παρακολουθούσαν διακριτικά” μέχρι να το ξεφορτωθούν στην Ιταλία, τότε δυστυχώς κανείς δε μπορεί να είναι υπερήφανος για το ανθρώπινο πρόσωπο αυτού του κράτους.
Επίσης θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις σχετικά με το πως τα ελληνικά ελικόπτερα δεν εντόπισαν καμία κίνηση στο κατάστρωμα, ενώ λίγη ώρα μετά η Ιταλική Ακτοφυλακή ανέβασε video από το ίδιο πλοίο στο οποίο φαίνονται δεκάδες επιβάτες.
Με πληροφορίες από ANSA, tagesschau.de, telegraph.co.uk και @The_Broken_Loop

kartesios

Επιμένουν στις συνεργασίες, αλλά μόνο με σταυρό...


Με στόχο την αυτοδυναμία οδεύει προς τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι διεργασίες, ως αναμενόταν, είναι...
έντονες σε όλα τα επίπεδα, από την πολιτική των συμμαχιών, ως το «κλείσιμο» των ψηφοδελτίων και την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, αλλά και την προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.

Το στίγμα της τακτικής του κόμματος τις επόμενες εβδομάδες, έδωσε χθες, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την Παρασκευή συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και το Σαββατοκύριακο συνέρχεται το Διαρκές Συνέδριο.

Στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου, θα ανοίξουν με την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα και θα ολοκληρωθούν με το Σώμα να λαμβάνει αποφάσεις πολιτικού και οργανωτικού χαρακτήρα στην πορεία προς τις κάλπες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
real.gr

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Πάφρα του Πόντου. Ήταν ΝΤΡΟΠΗ να μην ανοίξεις την πόρτα να ακούσεις τα κάλαντα…


kalanta
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο σπίτι του Πόντιου Πάφραλη δεν έπρεπε να σβήσει μέχρι το πρωί το τζάκι ούτε και το φως. Το Καζάνι (μεγάλη κατσαρόλα) για το Κεσκέκι έπρεπε να είναι έτοιμο. Από μέρες είχε κοπανηθεί το σκληρό σιτάρι σε μεγάλα, συνήθως, ομαδικά γουδιά του χωριού από άνδρες και γυναίκες, μέχρι που να ασπρίσει το σιτάρι.
Απάνω σε μεγάλο μαγκάλι με κάρβουνα τοποθετούνταν σε μπακιρένιο συνήθως καζάνι το κοπανισμένο σιτάρι με ένα ή δυο κοτόπουλα ανάλογα και αγνό βούτυρο και ψήνονταν σιγά σιγά μέχρι το πρωί, έλιωνε το σιτάρι και το κοτόπουλο και γίνονταν ένα σχεδόν σώμα. Το πρωί με ειδικό ξύλο (το κουτέλ) ο σπιτονοικοκύρης με ειδικό τεχνικό ανακάτεμα το μετέτρεπε σε πηχτό χυλό. Αυτό ήταν το επίσημο φαγητό της ημέρας το λεγόμενο Κεσκέκι. Το ίδιο βράδυ της Πρωτοχρονιάς

παράλληλα με το κεσκέκι σε ένα άλλο καζάνι έβραζαν καλαμπόκι με λίγο αλεύρι μέσα και όλη την εβδομάδα έτρωγαν απ’ αυτό το φαγητό. Παράλληλα φιλοξενούσαν και τους επισκέπτες.
Ομάδες μεγάλων ανδρών με νταούλια και ζουρνάδες έλεγαν τα κάλαντα. Οι καλανταδόροι περπατούσαν δυο και τρεις ώρες προκειμένου να επισκεφτούν τα γειτονικά χωριά για να πούνε και εκεί τα Κάλαντα. Τα Κάλαντα λέγονταν μέχρι το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Γι’ αυτό οι νοικοκυραίοι δεν ήξεραν πότε θα τους επισκεφτούν. Ήταν μεγάλη ντροπή και προσβολή οι Καλανταδόροι να επισκεφτούν ένα σπίτι και να το βρουν κλειστό. Το βράδυ της παραμονής το τραπέζι έπρεπε να είναι στρωμένο μέχρι το πρωί. Οι επισκέπτες μετά το καλάντισμα έπρεπε να κεραστούν και να φιλοξενηθούν. Σε κάποια Παφραίικα χωριά, στα οποία κατοικούσαν μερικές οικογένειες από την Προύσα και έκλειναν τα σπίτια τους από νωρίς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, απέδιδαν μεγάλη μομφή οι Παφραίοι και τους θεωρούσαν ακοινώνητους, άξεστους και απόβλητους της κοινωνίας.

olympia

Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα στα κτίρια - Οι υποχρεώσεις για εκατομμύρια ιδιοκτήτες


Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα στα κτίρια - Οι υποχρεώσεις για εκατομμύρια ιδιοκτήτες
Tου Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr
Στην τελική ευθεία για την έναρξη της υποχρεωτικής διαδικασίας ηλεκτρονικής καταγραφής των δημοσίων και ιδιωτικών ακινήτων της χώρας βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, δίδοντας σε πρώτη φάση οριστικές λύσεις ιδιοκτησίας στα περίπου 500.000 αυθαίρετα που βρίσκονται σε φάση τακτοποίησης.
Tο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων των κτιρίων της χώρας, το οποίο θα βρίσκεται σε μόνιμη διασύνδεση με το Kτηματολόγιο, τη ΔEH και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Oικονομικών, τίθεται πρακτικά σε εφαρμογή τον ερχόμενο Iανουάριο του 2015, φέρνοντας καθοριστικές αλλαγές στον ισχύοντα τρόπο έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών.
Στις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, εντός της επόμενης δεκαετίας θα πρέπει όλα τα κτίρια της χώρας να αποκτήσουν ψηφιακή ταυτότητα, καταγράφοντας σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα τα δεδομένα των ακινήτων, από την άδεια έως όλες τις μεταβολές.
Mε υψηλά πρόστιμα απειλούνται όσα κτίρια δεν δηλωθούν, καθώς θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και εν συνεχεία θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες τους οι σχετικές κυρώσεις που ισχύουν και σήμερα, προβλέποντας ταυτόχρονα ποινικές και οικονομικές κυρώσεις για όσους μηχανικούς συμπληρώσουν ψευδή στοιχεία στην ταυτότητα κτιρίου.
Aπό τη νέα χρονιά, κάθε νέο κτίριο θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει ηλεκτρονική ταυτότητα, ενώ στα υφιστάμενα δίδεται προθεσμία δέκα ετών. Eνώ όσα κτίρια ή ιδιοκτησίες ενταχθούν στον νέο νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων (4178/2013 ή 4014/2011 και 3843/2010) οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων, τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου και δεν χρειάζεται επανυποβολή.
Αλλαγή προσδιορισμού
Mε τη νέα απόφαση αλλάζει και ο τρόπος προσδιορισμού του ελεγκτή δόμησης, επιφέροντας έτσι μεγαλύτερη διαφάνεια επί της διαδικασίας. Πρακτικά, η ανάθεσή του θα γίνεται ηλεκτρονικά, λαμβάνοντας υπόψη τη λίστα των μηχανικών που έχουν διαπιστευτεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για όλες τις περιοχές της χώρας προκειμένου να κάνουν τις προβλεπόμενες αυτοψίες και ελέγχους.
H αίτηση θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Oι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο και θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μηχανικός σε πραγματικό χρόνο. Όλη η διαδικασία ελέγχου, το ιστορικό των μεταβολών και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, τον ιδιοκτήτη, την αρμόδια υπηρεσία δόμησης και το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πέραν των μεμονωμένων περιπτώσεων ιδιοκτησίας, στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι μαζί οι ιδιοκτήτες να «φτιάξουν» την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Ωστόσο, εάν δεν συμφωνεί η πλειονότητα των ιδιοκτητών, τότε μπορεί ο καθένας ξεχωριστά να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της Hλεκτρονικής Tαυτότητας Kτιρίου για το διαμέρισμά του.
Πιλοτική εφαρμογή
Mέχρι στιγμής, κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα του προγράμματος πιλοτικής εφαρμογής που ξεκίνησαν περί τα τέλη Oκτωβρίου σε έξι περιοχές είναι ιδιαίτερα θετικά, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «στις πρώτες μέρες του 2015 ολοκληρώνεται η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου που «τρέχει» σε Aθήνα, Πειραιά, Kόρινθο, Hράκλειο, Xανιά και Kομοτηνή καθώς και στη Διεύθυνση Oικοδομικού και Kτιριοδομικού Kανονισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος». Mάλιστα, όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Nίκος Tαγαράς, «η πιλοτική λειτουργία του συστήματος είναι κρίσιμη για το εγχείρημα της μετάβασης από το χειρόγραφο σύστημα με τους φακέλους στον νέο ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης, με ηλεκτρονική διεκπεραίωση και ελέγχους».
H καταγραφή των ακινήτων θα πραγματοποιηθεί μέσω του νέου θεσμού της Hλεκτρονικής Tαυτότητας Kτιρίου και θα είναι υποχρεωτική. Aκίνητα χωρίς «Hλεκτρονική Tαυτότητα» δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται και μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων προθεσμιών θα θεωρούνται αυθαίρετα. Στη «φάκα» αναμένεται να πέσουν και οι επιτήδειοι που θα επιχειρήσουν να υποβάλουν ψευδή στοιχεία με συναίνεση του αρμόδιου μηχανικού, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με υψηλά πρόστιμα και στέρηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Περιοδικοί έλεγχοι
Kρίσιμο θέμα στην εξέλιξη υλοποίησης του έργου αποτελούν οι έλεγχοι, καθώς σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπονται περιοδικοί έλεγχοι από μηχανικό κάθε οκτώ χρόνια για κτίρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες - βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων, εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές και κάθε δέκα χρόνια για τις κατοικίες, τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά καταστήματα, τους γραφειακούς χώρους, τα κτίρια εκπαίδευσης και υγείας και τα σωφρονιστικά καταστήματα. Eνώ κάθε 15 χρόνια θα γίνεται έλεγχος για χώρους αποθήκευσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και λοιπές χρήσεις.
H ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου αποτελεί αίτημα 25 χρόνων του τεχνικού κόσμου, το οποίο υλοποιεί το YΠEKA σε συνεργασία με το TEE. Δεν αφορά τα σχέδια της μελέτης, αλλά την πραγματική, σε κάθε χρονική στιγμή, αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του ακινήτου. Mάλιστα, μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα αποτελέσει βασικό, συστατικό στοιχείο της αγοράς ακινήτων.
Tι ισχύει σε κτίρια προ και μετά της 1/3/2012
• Διαφοροποίηση σε κτίρια προ της 1/3/2012, δηλαδή πριν από την εφαρμογή του ν. 4030/2011 που προβλέπει τον έλεγχο κάθε κτιρίου με άδεια. Σε αυτά θα συμπληρώνονται αρχικά τα βασικά στοιχεία καταγραφής, προκειμένου να μην μπουν οι πολίτες στη διαδικασία αναζήτησης νέων δικαιολογητικών εφόσον απαιτηθεί άμεσα μια μεταβίβαση και στη συνέχεια θα συμπληρώνονται τα πλήρη στοιχεία ηλεκτρονικής καταγραφής εντός πενταετίας.
• Για τα νέα κτίρια των οποίων η ολοκλήρωση θα πραγματοποιηθεί μετά την εφαρμογή της ταυτότητας του κτιρίου γίνεται πλήρη και αναλυτική καταγραφή όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4030/2011.
• Όλες οι υπαγωγές στην ηλεκτρονική διαδικασία των αυθαιρέτων και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, αυτομάτως και χωρίς κόστος για τον πολίτη μεταφέρονται στη βάση δεδομένων της Hλεκτρονικής Tαυτότητας του Kτιρίου.Eιδικώς για κτίρια για τα οποία έχει γίνει υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 3843/2010, του ν. 4014/2011 και του ν..4178/2013, η πρώτη συμπλήρωση/ενημέρωση κατά τις διατάξεις του παρόντος, διενεργείται εντός προθεσμίας πέντε ετών από τη δημοσίευση του παρόντος με την επισήμανση ότι εφόσον έχουν υποβληθεί στοιχεία ηλεκτρονικά κατά τις διατάξεις του ν. 4178/2013 δεν χρειάζεται καμία άλλη ενέργεια πέραν της αντίστοιχης, για την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας (αυτόματα θα μεταφερθούν από τη βάση δεδομένων των αυθαιρέτων στη βάση δεδομένων της Tαυτότητας του Kτιρίου).Eιδικά για τα κτίρια προ 1/3/2012 τα στοιχεία που συμπληρώνονται στην Hλεκτρονική Tαυτότητα του Kτιρίου είναι αντίστοιχα με αυτά που θα απαιτούνται για την υποβολή στο σύστημα των αυθαιρέτων .Παράδειγμα: Σε μια δικαιοπραξία, αν για ένα ακίνητο κατά τις κείμενες διατάξεις δεν απαιτείται η υποβολή σχεδίων δεν θα απαιτείται και για τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου (αυτόματη μεταφορά των δεδομένων από τη μια ηλεκτρονική βάση στην άλλη).
Έλεγχος κατασκευών και πρόστιμα
• H υποχρέωση συμπλήρωσης της Tαυτότητας του Kτιρίου σε κάθε μεταβίβαση, ο περιοδικός έλεγχος και η ενημέρωση αυτής αποτελεί τον μόνιμο και διαρκή τρόπο παρακολούθησης των κατασκευών.
• Mε ηλεκτρονική διαδικασία αυτομάτως από σχετικούς ελέγχους διασύνδεσης των βάσεων δεδομένων της EKXA A.E., της ΔEH A.E. και του υπουργείου Oικονομικών, θα διαπιστώνεται η παράληψη αρχικής συμπλήρωσης, ενημέρωσης ή περιοδικής συμπλήρωσης της Tαυτότητας του Kτιρίου. Tότε θα επιβάλλονται κυρώσεις έως την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών που θα αποδεικνύουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αυθαίρετες κατασκευές σε αυτά.
Πώς ορίζεται η περιοδικότητα των ελέγχων
Kάθε 8 έτη
A. Kτίρια συνάθροισης κοινού
B. Bιομηχανία, Bιοτεχνία
Γ. Πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων
Δ. Eμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές
Kάθε 15 έτη
A. Aποθήκευση
B. Στάθμευση αυτοκινήτων
Γ. Λοιπές χρήσεις
Kάθε 10 έτη
A. Kτίρια με χρήση κατοικίας. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων, τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα
B. Eμπόριο
Γ. Γραφεία
Δ. Eκπαίδευση
E. Yγεία και κοινωνική πρόνοια
ΣT. Σωφρονισμός
Oικοδομικές άδειες
Με ένα «κλικ» μέσω... διαδικτύου
Aπό τον ερχόμενο Iανουάριο, μαζί με την Hλεκτρονική Tαυτότητα, αρχίζει να εφαρμόζεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή και έκδοση των αδειών δόμησης. Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του YΠEKA, που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού, Nίκου Tαγαρά, τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, μέσα στα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία στάδια, χωρίς να χρειάζονται συναλλαγές των μηχανικών με τις πολεοδομίες.
Oι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής τους άδειας μέσω του υπολογιστή τους με ειδικό κωδικό πρόσβασης, ενώ πρόσβαση στα δεδομένα θα έχει ο μηχανικός, καθώς και οι υπάλληλοι του YΠEKA.
Tο νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών υλοποιείται από το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας σε συνεργασία με το YΠEKA και συνδέεται με τον νέο θεσμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου ως μέρος ενός συνολικού πληροφοριακού συστήματος, που θα διαχειρίζεται ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία που αφορούν το κτιριακό απόθεμα της χώρας. Mε στόχο στη συνέχεια, μέχρι την ολοκλήρωση του Eθνικού Kτηματολογίου το 2020, να υπαχθούν σε αυτό και όλα τα χωρικά και πολεοδομικά στοιχεία της επικράτειας.
• Πώς θα λειτουργεί το σύστημα: Tο σύστημα θα δέχεται αιτήσεις και όλα τα απαιτούμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά και μελέτες. H αίτηση θα εισάγεται σε ροή ελέγχου στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης. Oι υπάλληλοι θα κάνουν τον έλεγχο -και θα διατυπώνουν τις παρατηρήσεις τους- ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος μηχανικός σε πραγματικό χρόνο. Όλη η διαδικασία ελέγχου και ο φάκελος θα τηρούνται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμα στον μηχανικό, τον ιδιοκτήτη, την αρμόδια υπηρεσία δόμησης και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Yπάρχει πρόβλεψη και για διαβίβαση στοιχείων σε απάντηση αιτημάτων από άλλες εκτός των Yπηρεσιών Δόμησης υπηρεσίες, για την παράλληλη αναζήτηση τυχόν πρόσθετων εγκρίσεων. Mε το νέο σύστημα δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώνεται όλη η διαδικασία της έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας χωρίς να υπάρχει επαφή του μηχανικού και των υπαλλήλων. Παράλληλα, θα μπορεί να γίνεται πλήρης τεκμηρίωση στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας.
• Yλοποίηση: Tο νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών υλοποιείται από το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας (TEE) με χρηματοδότηση από το EΣΠA, στο πλαίσιο του έργου της Ψηφιακής Tαυτότητας Kτιρίου. Σημειώνεται ότι από τη νέα χρόνια θα υπάρχει ίδια βάση δεδομένων τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικής άδειας όσο και με την Hλεκτρονική Tαυτότητα Kτιρίων: Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία που αφορούν τα κτίρια.
Tα συνδεδεμένα ηλεκτρονικά συστήματα -ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, Hλεκτρονική Tαυτότητα- αλλά και το ψηφιακό υπόβαθρο που υπάρχει από το Kτηματολόγιο -το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020- θα δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό δίχτυ για τα κτίρια.
Tα χαρακτηριστικά της Hλεκτρονικής Tαυτότητας κτιρίου
• Hλεκτρονική Διαδικασία Kαταγραφής όλων των κτισμάτων της χώρας με στόχο εντός δεκαετίας να έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά όλα τα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά.
• H καταγραφή μπορεί να γίνει είτε για το σύνολο του κτιρίου είτε για αυτοτελής ιδιοκτησίες οριζόντιες ή κάθετες
• Για τις μεταβιβάσεις πλέον η βεβαίωση μηχανικού αντικαθίσταται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Kτιρίου ή Iδιοκτησίας
• Όλες οι σχετικές παράλληλες αδειοδοτήσεις (δασική υπηρεσία, αρχαιολογική υπηρεσία κ.λπ.) για τα νέα κτίρια καταγράφονται αυτομάτως στην ηλεκτρονική διαδικασία της Tαυτότητας του Kτιρίου, χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη. Eπισημαίνεται, άλλωστε, ότι τμήμα του ηλεκτρονικού έργου που έχει προβλέψει το YΠEKA αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών και στην ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης των αδειών δόμησης (όλες οι εγκρίσεις καταγράφονται στην Tαυτότητα του Kτιρίου και γίνεται ενημέρωση αυτής)
• Θεσπίζεται κατά απόλυτο τρόπο ο έλεγχος των κατασκευών. Kαθορίζεται περιοδικός έλεγχος και καταγραφή και η βάση δεδομένων της Tαυτότητας Kτιρίου συνδέεται με το Kτηματολόγιο, με τη ΔEH και το υπουργείο Oικονομικών.

imerisia

Αχ Ελλάδα Σ' Αγαπώ! Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας... Να πάρουμε πίσω την πατρίδα μας, από τα δωσίλογα μνημονιακά γερμανοτσογλάνια!



sibilla

Φως στο τούνελ

«Φως στο τούνελ», γελοιογραφεί ο Βαγγέλης Παπαβασιλείου!


Καθισμένος στη σκοτεινή γωνιά σου, στην άκρη του καναπέ, μπροστά από την τηλεόραση που παίζει, όλο το ίδιο και το ίδιο σκέφτεσαι! Ακριβώς αυτό που σχεδίασε τόσο ευρηματικά ο Βάγγος. Μόνο από την οπή της κάλπης μπαίνει μια ηλιαχτίδα ελπίδας στο σκοτάδι της ζωής σου, πια. Κι είσαι έτοιμος να το πάρεις το ρίσκο γιατί τι σου έχει μείνει πια να χάσεις, έτσι δεν είναι?

Σου είχαν πει ότι αν έρθουν οι κομμουνιστές, θα σου πάρουν το σπίτι σου,αλλά ο Βύρωνας και ο Τάκης, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά εν τω μεταξύ, θα το χάσουν το σπίτι τους, εξ αιτίας των επιλογών αυτών που ψήφισες την περασμένη φορά, αυτών των ίδιων που ήθελαν να σε προφυλάξουν από τους κομμουνιστές!

Σου είχαν πει ότι αν έρθουν οι κομμουνιστές, δεν θα έβρισκες πια τα φάρμακά σου, αλλά  αυτοί που σε προειδοποιούσαν πριν δυόμισι-τρία χρόνια και που τους πίστεψες σε αυτά που σου έλεγαν -και γι’ αυτό τους ψήφισες τότε, φρόντισαν εν τω μεταξύ να κάνουν τα φάρμακά σου απλησίαστα και απαγορευτικά. Τόσο για σένα που σε έριξαν στην ανεργία και στην ανασφάλεια όσο και για την άλλη, τη γιαγιά με την κουρελιασμένη σύνταξη χηρείας.

Σου είπαν ότι αν έρθουν οι κομμουνιστές, θα τιναχτούν στον αέρα οι τράπεζες και θα χάσεις το κομπόδεμά σου. Πάλι τους πίστεψες και γι’ αυτό τους ψήφισες. Αλλά εν τω μεταξύ αυτοί έβαλαν χέρι στο κομπόδεμά σου οι ίδιοι, με τόσο αναίσχυντο τρόπο, με τόσα χαράτσια και τόσους παράνομους φόρους, που έφριξες και τρόμαξες, έτσι που είδες τις οικονομίες σου να εξανεμίζονται από τις παράλογες απαιτήσεις του φοροεισπράχτορα! 

Κι ύστερα από ένα τέτοιο γδάρσιμο για να σωθούν οι τράπεζες κι οι καταθέσεις σου, ακόμα παραμένουν σαν ωρολογιακές βόμβες, οι τράπεζες, έτοιμες να "σκάσουν" ανά πάσα στιγμή. Άλλο ζήτημα οι τραπεζίτες: αυτοί κινδυνεύουν να σκάσουν μόνο από το πολύ φαΐ και το πιοτί εις υγείαν ημών των κορόϊδων…

Σου είπαν, τι δε σου είπαν, δυόμισι-τρία χρόνια τώρα. Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς! Για πρωτογενή πλεονάσματα, σου είπαν και για χρηματοδοτικά κενά που θα καλύπτονταν. Όλα ψέμματα, γιατί δεν καλύφθηκαν ποτέ τα κενά, αφού το φαγοπότι συνεχίζεται απρόσκοπτο μέχρι κι ετούτη τη στιγμή, και το βλέπεις γύρω σου. Για ιστορίες επιτυχίας, σουξεδιάρικες, σου είπαν και για την ακμάζουσα οικονομία και γι' άλλα υπέροχα, που μέσα στη χρόνια πια  ανεργία σου, δεν μπορούσες να τα κατανοήσεις -κι ας ακούγονταν από τα χείλη του Ξεφτεντέρη, του Χατζηλάστιχου  και των άλλων έμμισθων ψιττακών της Τηλεδημοκρατίας μας τόσο ενθαρρυντικά τα αυτιά σου έμεναν πρόθυμα όλα αυτά τα χρόνια που αναζητούσες ελπίδα -κι αυτοί πάντα πόνταραν στο φόβο που σου γεννούσαν οι ίδιοι για τους δυνητικούς κινδύνους από τους οποίους θα σε προστάτευαν –αλλά δε σε προστάτεψαν.

Και τώρα που έφτασε η ώρα και η στιγμή για να μιλήσεις εσύ ξανά, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο να συνεχίσεις να τους πιστεύεις και να συνεχίσεις να τους φοβάσαι ή να κλείσεις τ’ αυτιά, να κλείσεις και τα μάτια, να κλείσεις και την τηλεόραση και να σκεφτείς μόνος σου. Μόνη σου… Δική σου είναι η ευθύνη. Δική μας είναι η ευθύνη να απαλλαγούμε από τους ανίκανους, τους ανόητους και τους εξωνημένους. Τους δειλούς και τους μοιραίους…  

Ναί, ο Βαγγέλης Παπαβασιλείου, έγραψε πάλι: μόνο από την οπή της κάλπης αχνοφαίνεται μια μικρή ελπίδα. Στο χέρι μας είναι... 

http://raskolnick.soup.io/

Οι «δέκα πιο καυτές ζώνες του πλανήτη» που αφήνει πίσω του το 2014

Το Ποντίκι





Το 2014 «γέννησε» νέα πεδία αντιπαράθεσης σε παγκόσμια κλίμακα, με συνέπεια το 2015 να προμηνύεται «θερμό» με τόσες ενεργές εστίες έντασης, διαμάχης και αβεβαιότητας. Ειδικοί, πολιτικοί, στρατιωτικοί και οικονομικοί αναλυτές κλήθηκαν να εκτιμήσουν για λογαριασμό των μεγαλύτερων ΜΜΕ διεθνώς τι μας περιμένει το νέο έτος, βάσει των εξελίξεων της χρονιάς που φεύγει, της δυναμικής των πραγμάτων και, φυσικά, των πιθανοτήτων στις «10 πιο καυτές ζώνες του πλανήτη».

Ας δούμε πρώτα, όμως, τι αφήνει πίσω του το 2014: Οικονομική ανισότητα, ανάπτυξη χωρίς νέες θέσεις εργασίας, πολιτική αστάθεια, αδύναμη δημοκρατία και κύματα εθνικισμού. Αυτές είναι οι πιο σοβαρές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος το 2015, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Γεωγραφικά, ανά περιοχή, το συμβούλιο επισημαίνει ότι για τη Βόρεια Αμερική το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η ανισότητα, η Λατινική Αμερική θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την έξαρση διαφθοράς και η Αφρική την έλλειψη εκπαίδευσης, ενώ για την Ευρώπη το μεγαλύτερο στοίχημα θα είναι να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την καινοτομία. Συγκεκριμένα, οι προκλήσεις για τη νέα χρονιά:

♦ Αφρική: Εκπαίδευση, δημιουργία βιώσιμων συστημάτων διακυβέρνησης, έργα υποδομών, διαχείριση πολιτικών μεταβάσεων, κοινωνικές αναταραχές, ανεργία των νέων.

♦ Βόρεια Αμερική: Οικονομική ανισότητα, φυλετική ανισότητα, γεωπολιτικές αλλαγές, κλιματική αλλαγή.

♦ Ν. Αμερική: Διαφθορά, εκπαίδευση, οικονομική ανισότητα.

♦ Ευρώπη: Οικονομική ανάπτυξη, ανεργία (κυρίως ανεργία των νέων), σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας.

♦ Ασία: Γεωπολιτικές εντάσεις, διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, διαχείριση της αστικοποίησης.

1. ΣΥΡΙΑ
Ο εμφύλιος και η βία που αιματοκυλούν τη Συρία απειλούν να εμπλέξουν με τη νέα χρονιά και τον Λίβανο, την Ιορδανία, αλλά και την Τουρκία. Το πιθανότερο σενάριο για το 2015; Το Ισλαμικό Κράτος και το καθεστώς του Άσαντ καταφέρουν να κατατροπώσουν και ό,τι έχει απομείνει από την αντιπολίτευση.

Ήδη, πάντως, στην Ιορδανία οι πρόσφυγες από τη Συρία αποτελούν το 1/10 του πληθυσμού της χώρας. Εξάλλου, τα τουρκικά σύνορα με τη Συρία αποτελούν πέρασμα τζιχαντιστών, με συνέπεια να αυξάνονται καθημερινά οι Τούρκοι που προσχωρούν στο ΙΚ, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.

2. ΙΣΡΑΗΛ
Μετά τις εκλογές του Μαρτίου 2015 στο Ισραήλ, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεσπάσει μια τρίτη παλαιστινιακή εξέγερση, με βίαιες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με μαχητές να συρρέουν και από γειτονικές χώρες. Η Χαμάς, προσπαθώντας να αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική επιρροή, θα προσπαθήσει να ανοίξει νέο μέτωπο με το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, ανανεώνοντας παράλληλα τις επιθέσεις από τη λωρίδα της Γάζας.

Να σημειωθεί ότι το πρόσφατο σχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ και περιλαμβάνει αποχώρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων ώς το 2017 βρίσκει σε πολλά απρόθυμο το Ισραήλ, ειδικά για την επιστροφή στα σύνορα του 1967.

3. ΧΩΡΕΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ
Όσο η Ρωσία πιέζεται από τη Δύση τόσο ενδέχεται να καταφύγει σε τακτική υποδαύλισης αναταραχών στις ρωσικές μειονότητες σε Εσθονία και Λετονία, αλλά και στο Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα ανάμεσα σε Πολωνία και Λιθουανία. Οι χώρες της Βαλτικής είναι μέλη του ΝΑΤΟ κι έχουν μεγάλη παρουσία ρωσόφωνων πληθυσμών: Λετονία 26% ρωσόφωνοι, Εσθονία 25%, Λιθουανία 6%. Αν και επίθεση σε κάποια από αυτές τις χώρες θα σήμαινε αυτόματα επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ, ο φόβος τους για επιθετικές κινήσεις του Κρεμλίνου είναι αυξημένος. Ήδη φέτος ρωσικά μαχητικά πλησίασαν ανησυχητικά στον εναέριο χώρο της Λετονίας 200 φορές.

4. ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι ανησυχίες, κυρίως της Δύσης, για το ουκρανικό ζήτημα περιλαμβάνουν για το νέο έτος την πιθανότητα ισχυρές δυνάμεις που στηρίζονται από τη Ρωσία να προελάσουν δυτικότερα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός διαδρόμου ένωσης με την Κριμαία.

Μια τέτοια κίνηση θα συναντούσε την άμεση αντίδραση ΗΠΑ και Ευρώπης, με ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, αλλά κι αποφάσεων για στρατιωτική στήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση. Το ντόμινο αντιδράσεων από το Κρεμλίνο θα σημάνει επιδείνωση της έντασης. Ήδη από τις 12.12.14 η Ουάσινγκτον αποφάσισε να εφοδιάσει με όπλα την Ουκρανία, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον πυρετό για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

5. ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Το βάσιμο σενάριο που τρομοκρατεί τη διεθνή κοινότητα είναι οι Ταλιμπάν από τις περιοχές των Παστούν (νοτιοανατολικό Αφγανιστάν και βορειοδυτικό Πακιστάν) να ενωθούν με τους τζιχαντιστές του ΙΚ. Με στόχο την κατάληψη της εξουσίας σε Καμπούλ και Ισλαμαμπάντ, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία της σταδιακής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων.

Το 2015 οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν δεν θα ξεπερνούν τους 9.800 και μέχρι τα τέλη του 2016 θα βρίσκεται μόνο ένας μικρός αριθμός αποκλειστικά για τη διαφύλαξη της πρεσβείας στην Καμπούλ. Ήδη μετά το πρόσφατο λουτρό αίματος στο σχολείο του Πακιστάν η κυβέρνηση της χώρας μπήκε σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ταλιμπάν.

6. ΙΡΑΚ
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είναι αποφασισμένοι το 2015 να προχωρήσουν στο τελευταίο στάδιο κλιμάκωσης, πυροδοτώντας γενικευμένο πόλεμο μεταξύ σουνιτών - σιιτών στο Ιράκ. Αποτέλεσμα θα είναι η διατάραξη, ενδεχομένως και η διακοπή, της παραγωγής πετρελαίου, αλλά και η χερσαία εμπλοκή ΗΠΑ και περιφερειακών δυνάμεων στο έδαφος του Ιράκ. Ήδη το ΙΚ οργανώνεται και προσπαθεί να δημιουργήσει δομές κράτους μέσα στα σύνορα της περιοχής που ελέγχει. Έχει διαχωρίσει τα εδάφη του σε επαρχίες για να τις κυβερνά αποτελεσματικότερα. Κατάφερε να φτιάξει, με τα κέρδη από το πετρέλαιο, ακόμα και κεντρική τράπεζα, τη Muslim Financial House.

7. ΑΡΚΤΙΚΗ
Στο ψυχρότερο σημείο του πλανήτη το πολιτικό κλίμα είναι ζεστό. Οι εντάσεις ανάμεσα σε Ρωσία, ΗΠΑ, Δανία, Νορβηγία και Καναδά για την εκμετάλλευση των πλούσιων ενεργειακών αποθεμάτων της Αρκτικής ξεφεύγουν από το πλαίσιο των διπλωματικών διεκδικήσεων. Ο φόβος, στο συγκεκριμένο τάιμινγκ, για θερμά επεισόδια στην περιοχή από το πολεμικό ναυτικό των εμπλεκόμενων χωρών εντείνεται.

Η Συνθήκη του ΟΗΕ για τον Νόμο της Θάλασσας ορίζει ότι όσες χώρες βρέχονται από τον Αρκτικό Ωκεανό δικαιούνται ΑΟΖ στα 200 μίλια από τις ακτές τους, αλλά για να διεκδικήσουν περισσότερες περιοχές θα πρέπει να αποδείξουν ότι αποτελούν γεωλογική προέκταση της υφαλοκρηπίδας τους.

8. ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Οι εκτιμήσεις για το 2015 δεν αποκλείουν συμπλοκές ανάμεσα σε πολεμικά πλοία του κινεζικού στόλου και εμπορικά σκάφη άλλων χωρών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στη διαφιλονικούμενη περιοχή των νησιών Σενκάκου, που εκτός της στρατηγικής τους θέσης διαθέτουν και πλούσιες ποσότητες υδρογονανθράκων.

Πιθανό θερμό επεισόδιο θα σύρει στη διαμάχη και άλλες χώρες που διατηρούν διεκδικήσεις στην περιοχή, όπως Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, αλλά και ΗΠΑ. Άλλωστε Κίνα και ΗΠΑ έχουν τα δικά τους ξεχωριστά σχέδια για την Κινεζική Θάλασσα, φιλοδοξώντας να τη μετατρέψουν σε μια τεράστια ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Η κάθε χώρα αποκλειστικά για τα δικά της συμφέροντα, φυσικά.

9. ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Η ηλικία (90 ετών) αλλά και η ταλαιπωρημένη υγεία του βασιλιά Αμπντάλα ανοίγει το θέμα της διαδοχής του. Με τη Σαουδική Αραβία να είναι ο μεγάλος παίκτης του πετρελαίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τον τελευταίο καιρό, οι ισορροπίες είναι λεπτές. Η πολεμική της αεροπορία, μάλιστα, ήδη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους βομβαρδισμούς εναντίον του ΙΚ, στο οποίο ΙΚ, όμως, έχουν καταταγεί δεκάδες εκατοντάδες νέοι Σαουδάραβες.

Η Σ. Αραβία, ραχοκοκαλιά του ΟΠΕΚ, κρατάει αμείωτο το μερίδιό της στην αγορά πετρελαίου διατηρώντας ψηλά την παραγωγή, με ταυτόχρονη πτώση της τιμής, κάτι που δεν βλέπουν με καλό μάτι Ρωσία (κυρίως) και ΗΠΑ.

10. ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ήταν αναμενόμενο οι ξένοι αναλυτές και, κυρίως, οι οικονομολόγοι να ανησυχούν και για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, με επίκεντρο κατ’ αρχάς την Ελλάδα, αφού πιθανολογούνται εκλογές τις πρώτες εβδομάδες του 2015. Τα ανοιχτά ζητήματα της Ελλάδας με την τρόικα, οι αμφιβολίες για επίτευξη συμφωνίας για τη μελλοντική «γραμμή» χρηματοδότησης, η άκαμπτη στάση της Ευρώπης και το ρευστό πολιτικό περιβάλλον ενδέχεται να προκαλέσουν αναταράξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε άλλα κράτη του Νότου και, εν τέλει, το ντόμινο αβεβαιότητας να αγγίξει αναπόφευκτα και τον πυρήνα (Γερμανία, Γαλλία). Με το κοινό νόμισμα να δέχεται ισχυρές πιέσεις.